kl: 20:00

Liljor: Motståndsmusik

Ukk - Restaurangen/sal DDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

2019 är det 30 år sedan Sovjets ockupation av Tjeckoslovakien upphörde och Berlinmuren föll. Under ockupationen av Tjeckoslovakien 1968-1989 uppstod en stark men okänd svensk-tjeckisk kulturhistoria kopplad till det långa efterspel som invasionen fick. Tjeckoslovakien har alltid varit ett land med en stark musiktradition. 1968 och det påföljande decenniet var inte annorlunda: protesterna mot regimen kom ofta till uttryck genom musiken och dess texter. Jiri Pallas var ett nav i denna värld. Han organiserade konserter och festivaler med musiker som var illa sedda eller förbjudna av regimen. Efter människorättsdokumentet Charta 77 och rättegången mot rockbandet Plastic People of the Universe i Prag tvingade kommunistregimen hans familj att lämna landet.


Uppmärksamheten i svenska medier blev stor när Jiri Pallas och hans hustru Jitka Bidlasová kom till landet. De första att knacka på deras dörr för att fråga hur de kunde hjälpa var de unga maoistiska journalisterna Robert Aschberg och Jörgen Widsell. Man beslutades att de skulle åka till Prag under skydd av ett ishockeymästerskap. Det egentliga syftet var att spela in förbjudna tjeckiska musiker. Resultatet av de utsmugglade inspelningarna, som gjordes med säkerhetspolisen hack i häl, blev skivan ”Lämna vårt land ifred”. Den gavs ut av Oktoberförlaget. Senare grundades skivbolaget Safran som drevs från familjen Pallas vardagsrum i Uppsala.


Det kommande decenniet fördes musik i hemlighet ut från kommunistländerna, skivor pressades i Stockholm och smugglades sedan tillbaka in bakom järnridån. Denna verksamhet fortsatte fram till murens fall, bland annat med inspelning av en pjäs med den senare presidenten Václav Havel samt tonsatta stycken av Nobelpristagaren Jaroslav Seifert. Andra musiker gick i svensk exil, och spelade in skivor här.
För att uppmärksamma detta kulturella band mellan Sverige och Tjeckien, samt för att påminna om 30-årsdagen av såväl murens som Sovjets fall, har flera tjeckiska låttexter från denna period översatts av Hynek Pallas och tonsatts av Liljor.


Bandet Liljor består av Henrik von Euler (Flora & Fauna), Billie Lindahl (Promise and the Monster), Pelle Lindroth (Parken) och Rickard Jäverling. 2016 gick de samman för att spela in moderna svenska nytolkningar av den finska tango- och schlagerkompositören Pentti Viherluotos sånger. Deras debutskiva ”Skymningsland” blev kritikerrosad i både Sverige och i Finland. I höstas släpptes deras senaste skiva "Eftermiddagens tystnad".


Hynek Pallas är journalist och författare. Hans senaste bok "Ex: Migrationsmemoar 1977-2018" publicerades i fjol på Atlas förlag och berättar bland annat om föräldrarnas skivbolag och exilverksamhet.


Hynek Pallas och Liljor har tidigare gjort två bejublade konserter på Scalateatern i Stockholm och på svenska ambassaden i Prag.

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2019-02-02 20:00


Plats/Lokal:

Adress:

Uppsala, Vaksala torg 1


Fler tillfällen:

Ge oss och andra en recension om du va där!


Urval ur aktuella nyheter

Bild på Oscar Liljas Försvinnande - Urpremiär För Ny Pjäs Av Sara Bergmark Elfgren
PRESS
21 feb
kl: 14:10

Oscar Liljas Försvinnande - Urpremiär För Ny Pjäs Av Sara Bergmark Elfgren

Efter succéer med Cirkeln-böckerna, poddserien De dödas röster och romanen Norra Latin har författaren Sara Bergmark Elfgren skrivit en helt ny pjäs för Malmö Stadsteater - Oscar Liljas försvinnande, som får urpremiär på huvudscenen Hipp den 9 mars.  Hösten 1994. Fyra unga människor med konstnärsdrömmar dras in i kretsen kring den gåtfulle och geniförklarade poeten Oscar...

Bild på P!nk Släpper Singeln
PRESS
20 feb
kl: 13:50

P!nk Släpper Singeln "walk Me Home" Från Nya Albumet "hurts 2B Human" Som Släpps I April

Den internationella popikonen P!NK släpper idag nya singeln "Walk Me Home" via RCA. Låten är skriven av Nate Reuss, Scott Harris och P!NK själv och är producerad av Peter Thomas och Kyle Moorman. P!NK gav en liten försmak av låten för två veckor sedan på The Ellen DeGeneres Show där hon också meddelade att hon skulle släppa sitt åttonde studioalbum Hurts 2B Human i april. Tidigare...

Bild på Artisten Min Stora Sorg Komponerar Musiken Till Stallets Måndagsklubb!
PRESS
19 feb
kl: 09:00

Artisten Min Stora Sorg Komponerar Musiken Till Stallets Måndagsklubb!

Den 11 mars är det premiär för humorgruppen Stallets måndagsklubb på Rival i Stockholm. Kvällarna kommer fyllas av humor, musik, sång och dans samt bjuda på en gedigen gästlista i form av William Spetz, Sissela Kyle, Fredrik Lindström, Johan Glans, Helena Bergström, Babben Larsson och Kristian Luuk. Kompositör och ljuddesigner för föreställningen är den tokhyllade artisten Min...

Hitta oss på Facebook