Menu

UKS – ”Half God, half idiot”

Uppsala

Ukk - Sal B - Numrerad Sittplats
söndag, 26 februari 2023 kl:16:00

Medverkande
Uppsala Kammarsolister
Program
Anton Bruckner (1824-1896): Stråkkvintett i F-dur
Felix Mendelssohn (1809-1847): Stråkkvartett nr 5 i Ess-dur, op. 44
Stråkkvintett av en vänlig och blygsam Bruckner och en stråkkvartett av en välmående Mendelssohn. Uppsala Kammarsolister spelar den främsta kammarmusiken från 1800-talet.
Det finns en uppenbar tudelning mellan mannen Bruckner och kompositören Bruckner vilket försvårar beskrivningen av hans liv och hans musik. Han ska ha varit vänlig och blygsam samt ovanligt naiv. Hans elev Mahler beskrev honom som "halvt geni, hälften enfaldig".
Men Bruckner var de stora symfoniernas mästare och skrev få kammarmusikverk. Han var också kritisk till sitt eget arbete och omarbetade ofta sina kompositioner. Från Hellmesbergerkvaretten kom ett önskemål om ett kammarmusikverk och 20 år senare 1878-79 var han äntligen färdig med stråkkvintett i F-dur.
Den här säsongen väljer Uppsala Kammarsolister att spela Felix Mendelssohns alla stråkkvartetter. Här kan du följa honom i olika kompositionsfaser från skapandet som tonåring till hans sista strax innan hans död 1847.
1838 kom den andra i kompositionsordningen med opusnr 44. Det är en av Mendelssohns stråkkvartetter som är de mest klassiska och balanserade och som återspelar en bra tidpunkt i livet med framgångar och välbefinnande.
Uppsala Kammarsolister
Uppsala Kammarsolister är en stråkensemble i världsklass som består av några av Sveriges främsta musiker, Nils-Erik Sparf, violin, Brusk Zanganeh, violin, Öyvor Volle, violin, Ylvali McTigert Zilliacus, viola och Per Nyström, cello. Ensemblen är en av tre ensembler vid Musik i Uppland och medlemmarna utgör också stommen i Uppsala Kammarorkesters stråksektion, som konsertmästare respektive stämledare.
Eftersnack – konsertreflektioner
Välkommen till ett samtal med ensemblen efter konserten. Stanna kvar en stund för reflektion över musik och passa på att ställa dina frågor till musikerna. Vi samtalar i ca 15 min.

Datum / Tid

söndag, 26 februari 2023 kl: 16:00

Plats

Uppsala, Ukk - Sal B - Numrerad Sittplats

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

Oklart

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad