Menu

Ale Möllers Xenomania

Uppsala

Ukk - Sal B - Sittande Onumrerat
fredag, 23 april 2021 kl:19:00

Instrumentalmusik med influenser från hela världen! Bandet är ett riktigt ”All star-band” där varje medlem är ett starkt namn med en egen karriär. Detta niomannaband spelar musik av och med Ale Möller, och vi får höra hans fascination över melodiernas rytmiska kraft. Här finns det som är signifikant för Ale Möllers stora konstnärskap. Ales musik blir aldrig mainstream och han lyckas kombinera det traditionella med nya ögon och öron på det musikaliska innehållet.
– Jag vet att det finns folk som blir irriterade och olustiga av att möta det som man är ovan vid. För mig är det tvärtom. Jag blir uppiggad och glad. Inte minst i musikens värld. Därför fick detta nya projekt heta XenoMania: Lusten till det främmande, berättar Ale.
– Man är ju olika. Själv är jag obotlig xenoman. Jag har alltid blivit stimulerad, glad och upprymd när jag möter det som är annorlunda. Andra är på ett annat sätt, blir obehagliga till mods. Jag tror inte att man skall moralisera om detta. Dessa reaktioner ligger på instinktsnivå. Moralisera skall vi däremot göra när politiska krafter exploaterar xenofobi och gör politik av den, fortsätter han.


XENOMANIA – ”fyra platser, fyra spelmän”
– Det är märkligt hur vissa platser och vissa musiker jag har mött lever väldigt kraftfullt i mig. Denna musik är tillägnad fyra av dem. Ingen av dem lever längre, men deras förhållningssätt, energi och musikaliska berättarförmåga är en stark drivkraft för mig, säger Ale och berättar vidare:
– I byn Toubab Diayallow några mil söder om Dakar i Västafrika levde Gibril Bah, en fantastisk mästare på serefolkets ensträngade fiol Riti. På resa i Bengalen mötte jag Tarak das Baul, en stor guru i den urgamla tradition han var en del av, men samtidigt med otrolig energi och närvaro i nuet. I byn Kärvsåsen norr om Rättvik i Dalarna bodde Röjås Jonas. Hans intensiva sätt att spela sina polskor på fiolen tog ofta andan ur mig. I byn Ambelas på ön Paros i den grekiska ögruppen Kykladhes bodde sångaren Barba Thodoros. Jag var strax över tjugo. Han var strax över sextio. Vi blev vänner. Musikens mångfald skall inspirera och förena människor.


I den storslagna sättningen i XENOMANIA ingår bl.a. dubbla slagverk och många blåsare!


Ale Möller (div instrument)
Jonas Knutsson (saxofoner)
Per ”Texas” Johansson (klarinetter)
Johan Graden (piano/keyboard)
Kerstin Ripa (horn)
Erik Rydvall (nyckelharpa)
Felicia Westberg (bas)
Liliana Zavala (percussion)
Robin Cochrane (percussion)

Datum / Tid

fredag, 23 april 2021 kl: 19:00

Plats

Uppsala, Ukk - Sal B - Sittande Onumrerat

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

225kr - 300

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad