Menu

Allrakäraste syster

Uppsala

Ukk - Stora Salen
lördag, 2 juni 2018 kl:13:00

Sångaren och låtskrivaren Sofia Thelin från Malmö har tonsatt Astrid Lindgrens bok Allrakäraste syster och skapat en folkmusikalisk visopera. Boken handlar om tillhörighet och längtan att bli sedd och fantasins kraft som räddar oss från ensamhet. I föreställningen blandas visa, folkmusik, nycirkus och ljusprojektioner på ett vackert och fantasifullt sätt.


”Allrakäraste syster” är en av Astrid Lindgrens mest älskade och dubbelbottnade barnböcker. Den handlar om tillhörighet och längtan att bli sedd och fantasins kraft som räddar oss från ensamhet.
Nu har sångaren och låtskrivaren Sofia Thelin från Malmö tonsatt boken och skapat en folkmusikalisk visopera med dragning åt både renässansmusik och nutida musik. Det är en musikföreställning där visa, folkmusik, barnröster, nycirkus och ljusprojektioner blandas.


Medverkar gör en orkester med några av Malmös främsta folkmusiker. De bidrar med stråkar, slagverk, flöjter, bouzouki och dragspel. Musikerna i folkorkestern sjunger också och agerar på scen. Artister från Cirkus Saga uppträder och agerar som elaka och snälla varelser i underlandet från boken, i ”Den stora hemska skogen” och ”Den vackraste dalen i världen”.


Publiken kan förbereda sig på en musikaliskt sprakande familjeföreställning i sagans värld om ett ämne som präglar en stor del av dagens samhälle.


För två år sedan fick Sofia Thelin rättigheterna att skriva musik till boken ”Allrakäraste syster” av Saltkråkan AB. Ljudfiler skickades in med de första sångerna från föreställningen och under våren och sommaren 2015 jobbades verket fram i samråd med Saltkråkan. Den 8 januari är det urpremiär på ”Allrakäraste syster” i Kuben på Malmö Live. Föreställningen spelas även den 9 januari. Den presenteras i tre akter och riktar sig till alla från 7 år.


”Nu ska jag berätta en hemlighet som ingen vet mer än jag. Jag har en tvillingsyster… hon heter Ylvali. Säg det flera gånger efter varann, så hör ni, hur vackert det låter. Ylvali, Ylvali, Ylvali. Själv heter jag bara Barbro. Men Ylvali säger aldrig mitt namn. Hon kallar mig ”Allrakäraste syster”. Ylvali tycker så mycket om mig. Pappa tycker mest om mamma, och mamma tycker mest om min lille bror, som föddes i våras. Men Ylvali tycker bara om mig.” /Från Boken ”Allrakäraste syster”


”Allrakäraste syster” görs i samarbete med Sofia Thelin, Musikmakarna Edgren HB och genomförs med bidrag från Musikverket och Helge Ax:son Johnsons stiftelse. Föreställningen genomförs även med stöd av Malmö stad.


Allrakäraste Syster
2024-09-01 17:00:00
Stockholm, Nya Cirkus

Datum / Tid

lördag, 2 juni 2018 kl: 13:00

Plats

Uppsala, Ukk - Stora Salen

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

90kr - 180

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad