Tres Cuentos Flamencos: Josele, Carrasco & Svärd

Ukk - Stora SalenDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

“Tres Cuentos” (Tre berättelser):
Niño Josele, Sandra Carrasco & Robi Svärd


Den sistnämndas historia är anmärkningsvärd av flera skäl eftersom Svärd kommer från en klassisk bakgrund, är svensk och samtidigt en av ytterst få utländska flamencogitarrister som lyckats övertyga det kräsna och kvalitetsmedvetna flamenco-Spanien. Och trots ryggsäckar tyngda av arv och tradition har även Josele och Carrasco lyckats navigera i denna oförsonliga farled, var och en på sitt alldeles egna särpräglade sätt. Josele har valt att ta ett ordentligt kliv mot jazzen, och Carrasco mot bossa nova och world music i sitt sökande efter inspiration.


Gemensamt för dessa tre är att samtliga är förnyare. Med stadig förankring i traditionen hämtas inspiration från inte alltid så självklara platser, sett ur flamencovärldens ögon. vilket har utmynnat i deras alldeles unika sätt att presentera flamenco på.


Föreställningen bjuder på deras visioner och ackompanjeras av en stjärnspäckad ensemble med musiker från den spanska artisteliten där man dels kommer att få uppleva flamencon i dess mest intima format, men också dess motsats, då inte mindre än tio artister tillsammans medverkar på scen.


Men Tres Cuentos handlar även om mötets kraft. De där mötena som ibland kan verka helt slumpartade, men som långt senare visar sig haft livsavgörande konsekvenser. Något som minst sagt blivit tydligt när Svärd och den då turnérande Josele för första gången träffades i Sydney, Australien 1996. Där och då bestämde sig nämligen Svärd för att sadla om från klassiskt till flamenco. Att de 23 år senare skulle komma att dela scen i Sverige kunde nog ingen tro då. Allra minst Robi.


Våra liv är fyllda av denna typ av möten och nystar man lite i detta livets garn och hittar den famösa röda tråden, ja då återupptäcker man även många intressanta historier och iakttagelser som gjort oss till de vi är idag. Josele, Carrasco och Svärd låter musiken vittna om dessa möten som har tagit dem till den artistiska plats de befinner sig på idag.


Robert “Robi” Svärd (SE)
Svärd har under de senaste åren gjort en otrolig resa, från att vara en doldis inom flamencovärlden, till en som är i ropet och lovordas av de allra främsta artisterna i Spanien för sin musik och sitt gitarrspel. Likt en askungesaga började allt med att han lade upp en video på Facebook med en av sina kompositioner, vilken senare kom att delas tusentals gånger. Snart nådde denna video sångaren Alfredo Tejada som erbjöd sina tjänster till Svärd. Detta samarbete resulterade i Svärds debutskiva “Pa´ki pa´ka” som spelades in i Granada i legendariska studion Fernando J Romero och som släpptes 2016 på Asphalt Tango-etiketten.
Albumet skapade mycket internationell uppståndelse och höjdes till skyarna av en enig recensentskara. Svärd blev även personligen belönad med bland annat SKAPs världsmusikpris 2017, ett stort antal nomineringar där Songlines UK belönade honom med TOP OF THE WORLD ALBUM 2016 och en nominering till Årets Artist samma år.


Uppståndelsen blev såpass stor att BBC beslutade sig för att skicka ett filmteam till Sverige för att göra ett reportage om Svärds otroliga resa.


När det 2018 blev dags att spela in uppföljaren “Alquimia”var det inte svårt för Svärd att hitta musiker som ville medverka, vilket resulterade i att hela 23 gäster ur den spanska flamencoeliten framträder på albumet. Även denna cd har belönats med utsökta recensioner, och återigen återfinns Svärds album på Songlines UK:s TOP OF THE WORLD-lista över de 15 bästa albumen 2018. Svärd belönades personligen även i år med STIM:s pris –Årets Kompositör.


Niño Josele (ESP)
Josele är en av dagens allra mest ansedda flamencogitarrister. Han föddes in i en av de stora flamencoklanerna i Andalusien och fick en gitarr satt i sina händer vid mycket tidig ålder. Josele har utvecklats tillsa

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2019-10-12 19:30


Plats/Lokal:

Adress:Fler tillfällen: