Menu

The Batsheva Ensemble – Three

Uppsala

Ukk - Stora Salen
fredag, 10 juni 2022 kl:19:00

THREE – BATSHEVA ENSEMBLE / OHAD NAHARIN
Koreografen Ohad Naharin återvänder till "Three", som han skapade för Batsheva Dance Company 2005 - ett centralt verk som Benjamin Millepied en gång beskrev som ett av de mest betydande verken som framförts under alla hans år som chef för Paris Opera Ballet.
Three är en triptyk som består av tre delar: Bellus, Humus och Sekus. Den tredelade teologiska strukturen antyder ett återvändande till en tidigare, naknare och mer vardaglig grund för dans. Virtuositet ersätts med de enkla rörelserna, av rytm och samstämmighet. De tre sektionerna vävs samman och väger lika mellan de tomma utrymmena och tystnaderna. Mellan pauserna, kroppen, musiken och rörelsen.
Naharins rörelsespråk hörsammar dansens två centrala krafter: gravitation och förgänglighet. I Three tar Naharin på sig den grundläggande "bruksmanualen" för koreografi, och flyttar fokus mot det till synes enkla ramverket; antalet dansare, komposition, ljus och musik. Han påminner oss om att kopplingen mellan alla dessa tillsammans i tid och rum, faktiskt är de element som skapar magin i ett live-ögonblick.
Three presenterar dans som inte är rädd för att bli avslöjad och att avslöja, som inte ber om ursäkt för dess bräcklighet, mänsklighet och överdrift. En sällsynt inblick i Naharins vidsträckta dansvärld.
Föreställningen innehåller nakenhet.
PRESSCITAT
“Cerebral, sexy, precise, and wonderfully elaborate” – Sharon Tamir, Mako
“Whenever Mr. Naharin’s company comes to town, we have much to be thankful for; in the case of his new dance, it came three times over.” – Gia Kourlas, The New York Times
“Three’ allows a unique glimpse into Naharin’s hidden, private chambers, where images are conceived and formed as a living essence.” – Anat Zecharia, Yediot Aharonot
OM OHAD NAHARIN
Hyllad som en av världens mest framstående koreografer inom modern dans. Naharin har som konstnärlig ledare för Batsheva Dance Company sedan 1990 väglett kompaniet på en äventyrlig konstnärlig resa och färglagt kompaniets repertoar med sina skarpa koreografier. Hans verk har även framförts av många andra framstående kompanier, exempelvis Paris Opera Ballet, Les Grand Ballets Canadiens de Montréal, Compañía Nacional de Danza (Spanien) och Cullberg i Sverige.
Three hade världspremiär år 2005, Suzanne Dellal Center, Tel Aviv.

Datum / Tid

fredag, 10 juni 2022 kl: 19:00

Plats

Uppsala, Ukk - Stora Salen

Karta (Google)

Typ

Dans

Kostnad

100kr - 350

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad