Menu

Jeanette Köhn möter Uppsala katedralsångare

Uppsala

Uppsala Domkyrka
söndag, 11 mars 2018 kl:18:00

Uppsala domkyrka
Jeanette Köhn möter Uppsala katedralsångare

Sopran: Jeanette Köhn
Kör: Uppsala katedralsångare
Organist: Bengt Tribukait
Dirigent: Ulric Andersson

Ordinarie pris: 120 kr
Stud/pensionär: 100 kr
Barn under 12 år: 60 kr

Konsertlängd: 60 minuter


Uppsala domkyrka är en katedral i gotisk stil (exteriört huvudsakligen en nygotisk tegelefterbildning av fransk höggotik runt en medeltida stomme). Den är domkyrka i ärkestiftet, församlingskyrka för Uppsala domkyrkoförsamling och rikshelgedom för Svenska kyrkan. Den invigdes slutgiltigt 1435 och hade Sankt Erik, Sankt Lars och Sankt Olof som skyddspatroner.


Efter en brand i den tidigare domkyrkan (i Gamla Uppsala) gav påven år 1258 tillstånd att flytta biskopssätet ifrån Gamla Uppsala till nuvarande Uppsala (Östra Aros). Flyttningen skedde 1273, och till en början torde Sankt Erik kapell använts för gudstjänsterna. Äldre uppgifter om att Trefaldighetskyrkans föregångare skulle ha legat på nuvarande domkyrkans plats är sannolikt felaktiga.


Domkyrkan har för närvarande sex aktiva körer: Uppsala domkyrkokör, Collegium Cantorum, Schola Cantorum, Uppsala Domkyrkas Flickkör och Uppsala Domkyrkas Gosskör samt sedan 2008 Uppsala katedralsångare.


Den ängel som pryder kyrkans tak, och som därifrån blickar ut över staden Uppsala, är gjuten i massiv koppar. Dess exakta proportioner finns inte i några originalritningar, men mätningar i modern tid visar att den är c:a 2 m lång (exklusive podium).

Datum / Tid

söndag, 11 mars 2018 kl: 18:00

Plats

Uppsala, Uppsala Domkyrka

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

60kr - 120kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad