Menu

Tonsättarporträtt Örjan Sandred

Uppsala

Uppsala Konsert & Kongress Sal D
fredag, 10 mars 2017 kl:19:00

”Det finns ett fantastiskt ögonblick i en lyckad skapandeprocess. Det är då ens idéer och konstruktioner plötsligt får ett eget liv och börjar gå sin egen väg. De fraser, harmonier och strukturer man skapat visar sina personligheter och stretar emot varje försök att formas till något de inte vill vara. Det är då man måste lära känna sitt verks innersta natur, och ta fram dess karaktär. Ibland kan mina egna verk förvåna mig med vilken bestämdhet de kräver att utformas på sitt individuella sätt.”

Tonsättaren Örjan Sandred beskriver själv sina kompositioner närmast som besjälade väsen, och det är också ofta där någonstans i gränslandet mot artificiell intelligens som de har sitt ursprung. Med hjälp av datorer som styrs av musikaliska regelsystem utforskar Sandred metoder för komposition i samverkan mellan människa och maskin. Högteknologisk komposition som Kraftwerk bara kunnat drömma om!

Naturen är en återkommande inspirationskälla. Isdimmorna och vackra men förrädiska arktiska landskap i Sandreds nuvarande hemland Kanada (där han verkar som professor i komposition på University of Manitoba och som ledare för elektronmusikstudion FLAT) har t.ex. satt tonen för styckena ”Ice Fog” och ”On the Floe Edge”, som båda kommer att ljuda i Uppsala i mars.

Efter drygt tio år i Kanada dyker Sandred nu ner bland sina svenska rötter, genom en tonsättning av Frödings ”En Ghasel”, specialskriven för den kanadensiska sopranen Sarah Jo Kirsch som kommer att uruppföra verket vid konserten.


Medverkande:
Sarah Jo Kirsch, Sopran
Jörgen Pettersson, altsax
Jonny Axelsson, slagverk
Fredrik Söhngen, oboe
Mårten Falk, gitarr
Anna Christenssen, piano
Örjan Sandred, live-elektronik

Program

- Refractions IV för altsaxofon och piano
- On the Floe Edge för Oboe, bastrummor och live-elektronik
- Cracks and Corosion II för gitarr och live-elektronik
- A Ghazal för sopran och live-elektronik
- Ice Fog för altsaxofon, piano och live-elektronik





Speltid: ca 1 tim 50 min
Paus: Ja

Arrangör: Uppsala Konsert & Kongress i samarbete med Kulturnämnden

www.ukk.se



Ett landmärke i Uppsala
Åtta våningsplan, 37 meter högt och 14600 kvadratmeter stort. Här finns mötesrum, konsertsalar, bankettsal med restaurang/café, konferensvåning med lounge, utställningsytor, foajéer med barer, artistutrymmen, restaurangkök, biljettkassa och konferensreception.

På utsidan präglas Uppsala Konsert & Kongress av den uttrycksfulla arkitekturen med fasaden som växlar färg och ton allt efter dygn, årstid och väderlek. Från Stora foajén på våning 6 har gästerna en storslagen utsikt över Uppsala med omnejd.

Datum / Tid

fredag, 10 mars 2017 kl: 19:00

Plats

Uppsala, Uppsala Konsert & Kongress Sal D

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

100kr - 140kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad