Menu

Taidetreffit / Konstfika på finska

Uppsala

Uppsala Konstmuseum
söndag, 16 oktober 2022 kl:14:00

Tervetuloa syksyn Taidetreffeille. Tällä kertaa pääset mukaan opastetulle kierrokselle museon uusimpaan näyttelyyn All That Is solid Melts into Water ja kuulemaan suomalaistaiteilijoita Annika Dahlstenia ja Markku Laaksoa. Ja tietysti kahvitellaan ja keskustellaan taiteesta!
Välkommen till höstens konstfika på finska. Denna gång får du följa med på en guidad visning i museets nyaste utställning All That Is solid Melts into Water och lyssna till de finska konstnärerna Annika Dahlsten och Markku Laakso. Och så blir det förstås fika och samtal om konsten!
Program
Dagen inleds med en kort visning av utställningen All That Is solid Melts into Water, som handlar om hur utbyggnad av vattenkraft påverkat urfolk och miljö i stora delar av världen, med fokus på Sapmi och norra Sudan.
Sedan blir det fika och samtal med Annika Dahlsten och Markku Laakso. Du får höra mer om deras konst och samarbete. I flera projekt har de inspirerats av Markku Laaksos familjehistoria, så även i deras senaste videoverk Campfire in the Zoo (2019) som vi tittar på tillsammans. I en installation med dockanimation får vi följa en berättelse av Markku Laaksos farars föräldrar som tillsammans med en grupp samer medverkade på så kallade människoutställningar i Tyskland på 1930-talet. Utställningarna som visade representanter för olika ursprungsfolk var under en tid mycket populära innan de började kritiseras för att utnyttja minoriteter.
Ålder: alla åldrar
Språk: finska
Kostnad: gratis
Antal platser: 50
Om Annika Dahlsten och Markku Laakso
Annika Dahlsten (f. 1975 i Vasa) och Markku Laakso (f. 1970 i Enontekis) är bildkonstnärer och bor i Åbo. Deras samarbete koncentreras kring fotografi, mediekonst och performance. Dahlstens egen produktion omfattar bildkonst och animationer, Laakso åter är känd bland annat för sina målningar med Elvismotiv.
Om All That Is Solid Melts into Water
I utställningen möts samtida konst, arkeologiska föremål och arkivfilm. Utställningen handlar om hur utbyggnaden av vattenkraft har påverkat urfolk och miljö. Tio samtida konstnärer är med i utställningen. De har bjudits in att medverka med befintliga konstverk och nya beställningsverk på samma tema.
Om konstfika på finska
Lär dig mer om konst i allmänhet och finska konstnärer i synnerhet. Konstfika på finska anordnas två gånger per år. Du bjuds på en guidad visning i någon av museets utställningar och får lyssna till en inbjuden konstnär. Du får också fika och samtala om konst tillsammans med andra. Konstfika på finska genomförs med stöd av Uppsala kommun, finskt förvaltningsområde.

Datum / Tid

söndag, 16 oktober 2022 kl: 14:00

Plats

Uppsala, Uppsala Konstmuseum

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

Oklart

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad