Menu

Katarina Jagellonica historisk guidning kl 13

Uppsala

Vasaborgen Uppsala Slott
lördag, 29 augusti 2020 kl:13:00

Katarina Jagellonica – Krönt till Sveriges drottning 1569
Visningen endast lämplig för vuxna.
Till minne av 451-årsjubileet av Katarina Jagellonicas kröning till Sveriges Drottning i Uppsala domkyrka erbjuder Vasaborgen en unik historisk visning. Victoria Enefors har rest i Katarina Jagellonicas fotspår, samtidigt som hon sytt en kopia av den klänning Katarina har på sig på sitt porträtt. Vctoria berättar om Katarina Jagellonicas liv under vandringen genom Vasaborgen.
Polska Katarina Jagellonica var drottning av Sverige genom sitt äktenskap med kung Johan III av Sverige samt mor till kung Sigismund I.
Hon beskrivs som politiskt aktiv och anses, i egenskap av katolik, ha utövat inflytande över Johans värderingar och politik, särskilt i religionsfrågor.
Victoria Enefors är själv född i Polen och uppväxt i Sverige. Hon har stor kunskap om Katarina Jagellonica och har konsulterat experter vid tillverkningen av klänningen. Den är ritad och tillskuren i Krakow, men sedan har Victoria sytt den själv och broderat dit alla pärlor. Totalt består klädseln av tio olika delar.
Samtidigt som Victoria färdigställt klänningsprojektet har hon rest i Katarina Jagellonicas fotspår och suttit och sytt på platser där Katarina bott eller besökt.
Katarina Jagellonica och Johan III av Sverige vigdes i Vilnius 4 oktober 1562. Victorias klänning blev klar på årsdagen av deras bröllopsdag 2018.
Alla klänningens pärlor är inköpta på platser Katarina varit på 450 år tidigare.
Den allra sista pärlan Victoria sydde fast på klänningen kommer från en butik i Krakow, Katarina Jagellonicas födelsestad.
Katarina Jagellonica ligger, precis som hennes make Johan III och svärfar Gustav Vasa, begravd i Uppsala domkyrka.

Datum / Tid

lördag, 29 augusti 2020 kl: 13:00

Plats

Uppsala, Vasaborgen Uppsala Slott

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

200

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad