Menu

Luciahögtid

Västerås

Västerås Domkyrka
lördag, 14 december 2019 kl:18:00

Cantores aspiranter Cantores Mariae Vocalis Mariae Västerås domkyrkas gosskör Västerås domkyrkas motettkör Mariakören Eva-Marie Hopstadius, Joakim Olsson Kruse, Johan Hammarström, dirigenter Sedan flera år inbjuder domkyrkans körer till en traditionell och stämningsfull luciahögtid i kyrkan på luciakvällen.

Den mörklagda domkyrkan lyses enbart upp av de levande ljusen från luciatåget.

Enligt folktron var den 13 december en farlig natt eftersom många övernaturliga makter var i rörelse då. Man trodde även att djuren kunde tala under lucianatten. Alla julförberedelser skulle vara klara till luciadagen och det firade man med att äta och dricka lite extra.

Även husdjuren fick extra foder. Under 1300-talet, då Europa följde den julianska kalendern, inföll luciadagen samtidigt som vintersolståndet på norra halvklotet. Lucia är en av de få högtider i de skandinaviska länderna som är namngiven efter ett helgon. Luciafirande och besläktade traditioner har genomgått en utveckling genom århundradena omkring sekelskiftet 1900 etablerades en gemensam och allmänt spridd luciatradition i Sverige.

Den moderna svenska luciatraditionen har troligen ett starkare ursprung i Västsverige och därifrån har den spritt sig över hela Sverige.

OBS! Åldersgräns 6 år.

a target=_blankhref=https://www.svenskakyrkan.se/vasteras/musiken-i-domkyrkanwww.svenskakyrkan.se/a

bTider/b
Insläppstid: 17:00
Spellängd: 1 h

Datum / Tid

lördag, 14 december 2019 kl: 18:00

Plats

Västerås, Västerås Domkyrka

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

Oklart

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad