Menu

Make A Joyful Noise

Västerås

Västerås Domkyrka
söndag, 13 oktober 2019 kl:18:00

Västerås domkyrkas motettkör Linnékvintetten

Johan Hansson Lindström, orgel
Johan Hammarström, dirigent ur repertoaren Carlyle Sharpe Prelude, Elegy and Scherzo Simon Johnson Gaudete

Sven-David Sandström Laudamus te Sigfrid Karg-Elert Praise the Lord with Drums and Cymbals John Rutter Gloria Rutters Gloria från 1974 beställdes av kören The Voices of Mel Olson – för övrigt Rutters första beställning från USA.

Det melodiska materialet i detta verk hämtar sin inspiration från den gregorianska musiken. Musiken är enkel och direkt i sitt tilltal på det sätt som är typiskt för tonsättaren. Verket är satt för kör, brass, orgel och slagverk. Texten är mässans ”Ära åt Gud i höjden” och uppdelas här i tre delar där den första är utåtriktad och rytmisk, den andra en bön och den tredje glädjefylld och trosviss.

Förutom den gregorianska sången finns influenser från både Poulenc, Walton och Stravinsky. Gloria återspeglar mycket väl Rutters motto om ”musik som folk vill framföra och lyssna till.” Brasskvintetten Linnékvintetten hälsas ikväll välkomna tillbaka till Västerås domkyrka. Senast kunde man höra dem här i Chilcotts St John’s passion. I kvällens konsert möts instrumentens drottning – orgeln – och bleckblåsinstrumenten i ett färgstarkt program.

Nutida amerikansk repertoar står på programmet som här i den vackra triptyken Prelude, Elegy and Scherzo av Carlyle Sharpe, vilken är verksam som professor i komposition och musikteori vid Drury University i Springfield, Missouri.

bTider:/b
Insläppstid: kl 17:00
Starttid. kl 18:00
Konsertlängd: 1 h

a target=_blankhref=https://www.svenskakyrkan.se/vasteras/musiken-i-domkyrkanwww.svenskakyrkan.se/a

Datum / Tid

söndag, 13 oktober 2019 kl: 18:00

Plats

Västerås, Västerås Domkyrka

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

Oklart

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad