Menu

J.s. Bach Matteuspassionen

Västerås

Västerås Domkyrka
söndag, 5 april 2020 kl:18:00

Det räcker att titta på manuskriptet till Matteuspassionen för att inse storheten av verket!

Den vackra pikturen, elegant och flyhänt notation möter blicken när vi ser partituret signerat den drygt fyrtioårige Johann Sebastian Bach. När sedan dessa blad av musik ges liv blir det uppenbart att mirakulös musik är skapad. Det är nog få sakrala verk som fått den centrala plats i musikhistoriens kanon som Matteuspassionen, eller Passio Domini Nostri J. C. Secundum Evangelistam Matthaeum Poesia per Dominum Henrici alias Picander dictus Musica di G. S. Bach Prima Parte som det står på titelsidan. Här talar tonsättaren om att texten är hämtad ur evangelisten Matteus passionsberättelse men att även diktaren Henrici, kallad Picander, finns med som librettist.

Den senare är författaren till de många fantastiska arior och duetter som är så kännetecknande för verket. Proportionerna för detta passionsverk, som föregåtts av Johannespassionen, tar helt nya mått. Dubbla körer, koralkör, dubbla orkestrar och ett stort antal solister är den besättning som verket kräver som tillsammans med mängden musik utgör Bachs absoluta magnum opus.

Det är inte svårt att förstå den från Bachstaden Leipzig nyligen återvändande ärkebiskopen Nathan Söderbloms ord. ”Johann Sebastian Bach är den femte evangelisten. Gån ut och förkunnen honom!”

Datum / Tid

söndag, 5 april 2020 kl: 18:00

Plats

Västerås, Västerås Domkyrka

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

Oklart

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad