kl: 14:00

MusikRUMs Grand Finale med Jon Henrik Fjällgren

Västerås KonserthusDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

Västerås Sinfonietta, studenter från Kammarmusikprogrammet vid Mälardalens högskola, MusikRUMs deltagare från stråkfestivalen och körfestivalen, kompgrupp av lärare Västerås Kulturskola och artisten Jon Henrik Fjällgren. Dirigent: Josef Rhodin.

Jon Henrik Fjällgren sågs i Talang Sverige 2014 där han berörde många med sin jojk till vännen Daniel och hyllningsjojken till sin far. Med ”Daniels jojk” gick Jon Henrik vidare till semifinal och därifrån tog han sig vidare till finalen som han vann med låten ”Mitt hem är mitt hjärta”. Strax därefter släpptes albumet ”Goeksegh”, som betyder norrsken på samiska.

Jon Henrik Fjällgren föddes 1987 i Cali, Colombia. Hans namn var då Montoya och hans första månader i livet spenderades i en indianby innan han hamnade på ett barnhem. Numera går han under namnet Jon Henrik Mario Fjällgren och är uppvuxen i en renskötarfamilj i Funäsdalen. Hans första konsert var som 14-åring, det var i Funäsdalens kyrka och kungen och drottningen var där. Därefter började hans karriär som artist. Det ena ledde till det andra och han gjorde en skiva som 16-åring som hette ”Onne vielle”.

Efter några års paus från musiken bestämde sig Jon Henrik för att testa sina musikaliska vingar igen genom att ställa upp i TV-programmet Talang Sverige. Där blev hans uppträdande och hans gripande historia om sin bästa vän Daniel som gått bort genast en snackis i sociala medier och idag har klippet med ”Daniels jojk” setts över 4,3 miljoner gånger på Youtube.

Sedan vinsten har Jon Henrik varit ute på turné och berört ort efter ort med sin känslosamma jojk. Fjällgren deltog i Melodifestivalen 2015 med låten ”Jag är fri” (Manne leam friije). Låten tävlade i den tredje deltävlingen där den tog sig direkt till final. Jon Henrik Fjällgren kom sedan på andra plats i Melodifestivalen 2015.

Arr: Riksförbundet Unga Musikanter i samarbete med Västerås Kulturskola, Kammarmusikprogrammet vid Mälardalens högskola, Västerås Citysamverkan, Västerås & Co, Culturen, Sparbanksstiftelsen Nya och med stöd av Västmanlandsmusiken, Västerås stad och Landstinget Västmanland

Längd: 1 tim (ingen paus)
Västerås konserthus invigdes den 7 september 2002 av kung Carl XVI Gustaf. Sedan dess har konserthuset varit en stor succé. Första verksamhetsåret hade konserthuset cirka 86 000 besökare. Stora salen har 912 platser och den lilla cirka 200 platser. Västerås Konserthus kan bjuda på allt mellan lokal folkmusik till de största artisterna. Konserthusets akustik räknas som europaledande.


Konserthuset i Vasaparken byggdes på kort tid. Den 1 februari 2001 togs beslut om projektering i Västerås kommunstyrelse, 14 maj 2001 påbörjades bygget och 7 september året efter var det dags för invigning. Konserthuset är ritat av Archus Arkitekter med Johnny Pettersson som ansvarig arkitekt. Handläggande arkitekt har varit Erik Bruhn. För akustiken ansvarade Jan-Inge Gustafsson.


Konserthuset inrymmer restaurangen KonserthusTerrassen.

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2016-05-29 14:00


Plats/Lokal:

Adress:Fler tillfällen:Jon Henrik Fjällgren

Jon Henrik Fjällgren, Jag är fri på Spotify

Goeksegh - Jag är fri

Jag är fri

Jon Henrik Fjällgren, Daniel's Joik på Spotify

Goeksegh - Jag är fri

Daniel's Joik

Jon Henrik Fjällgren, Daniel's Joik - DMA Soul Club Remix på Spotify

Daniel's Joik

Daniel's Joik - DMA Soul Club Remix

Jon Henrik Mario Fjällgren, ursprungligen Montoya, född 26 april 1987 i Cali, Colombia, är en svensk-samisk sångare och jojkare. Fjällgren är till vardags renskötare i Mittådalens sameby i Härjedalen. Sina första månader i livet tillbringade han i en indianby för att senare förflyttas till ett barnhem.


Sin första konsert genomförde han som 14-åring i Funäsdalens kyrka med kung Carl XVI Gustav och drottning Silvia närvarande. Därefter började hans karriär som artist. Han gjorde en skiva som 16-åring som hette ”Onne vielle”. Den 19 maj 2014 släppte han sitt debutalbum Goeksegh och han vann även Talang Sverige 2014.


Fjällgren deltog i Melodifestivalen 2015 med låten Jag är fri (Manne leam frijje). Låten tävlade i den tredje deltävlingen där den tog sig direkt till final. Jon Henrik Fjällgren kom på andraplats mot Måns Zelmerlöw.