Menu

Beethoven: Begynnelsen

Västerås

Västerås Konserthus
torsdag, 13 september 2018 kl:19:00

Simon Crawford-Phillips, dirigent
Magnus Lindgren, klarinett och flöjt
Ida Inxi Holmlund, dansare
Västerås Sinfonietta

PROGRAM:
Darius Milhaud: La Création du Monde
Magnus Lindgren: Black River, Västerås tunnelbana m fl.
Sally Beamish: Whitescape
Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 1

Säsongen öppnas med jordens skapelse som Darius Mihaud såg den, men inte så vittomfamnande som titeln antyder. Det är ett kortare verk för liten ensemble med tidstypiska jazzinfluenser, skrivet
för Svenska baletten i Paris 1923. Magnus Lindgren är en artist i världsklass på saxofon, klarinett och flöjt, tillika skicklig arrangör och kompositör. Jazzen är hjärtpunkten i hans musicerande men han söker ständigt nya vägar som spänner långt över genregränser. Vi får också höra musik av Sally Beamish, en av Englands skarpaste tonsättarprofiler. Idag inleds en cykel med Beethovens symfonier, en resa från den wienklassiskt genomlystra nr 1 fram till den himlastormande nr 9. Det som gör Beethoven så oavbrutet spännande är hans oförutsägbarhet. Redan i första symfonins öppning undrar man: vart är vi på väg? Dansaren Ida Inxi Holmlund har sin grund i streetdansen och parallellt är hon flitigt anlitad av samtida koreografer som t ex Örjan Andersson. Denna kväll dansar hon till verket La Création du Monde av Darius Milhaud.

Konserten ingår i serierna Torsdag STOR, MELLAN och KOMBI.

Arr: Västmanlandsmusiken

Längd: ca 2 tim inkl paus

Handikapplats bokas genom Västerås Tourist Center, tel: 021-39 01 00, eller Ticketmasters Call Center, tel: 077-1707070. Rörelsehindrade får ta med sig en ledsagare utan kostnad.


Västerås konserthus invigdes den 7 september 2002 av kung Carl XVI Gustaf. Sedan dess har konserthuset varit en stor succé. Första verksamhetsåret hade konserthuset cirka 86 000 besökare. Stora salen har 912 platser och den lilla cirka 200 platser. Västerås Konserthus kan bjuda på allt mellan lokal folkmusik till de största artisterna. Konserthusets akustik räknas som europaledande.


Konserthuset i Vasaparken byggdes på kort tid. Den 1 februari 2001 togs beslut om projektering i Västerås kommunstyrelse, 14 maj 2001 påbörjades bygget och 7 september året efter var det dags för invigning. Konserthuset är ritat av Archus Arkitekter med Johnny Pettersson som ansvarig arkitekt. Handläggande arkitekt har varit Erik Bruhn. För akustiken ansvarade Jan-Inge Gustafsson.


Konserthuset inrymmer restaurangen KonserthusTerrassen.

Datum / Tid

torsdag, 13 september 2018 kl: 19:00

Plats

Västerås, Västerås Konserthus

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

0kr - 350kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad