kl: 19:00

Beethoven: Magiska toner

Västerås KonserthusDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

Simon Crawford-Phillips, dirigent
Jay Gilligan, musikalisk jonglör
Torleif Thedéen, cello
Verity Gunning-Olsson, oboe
Ylva Larsdotter, violin
Västerås Sinfonietta

PROGRAM:
W A Mozart: Uvertyr till Trollflöjten
Albert Schnelzer: Magical Allusions
Dimitri Sjostakovitj: Cellokonsert nr 1
Andrea Tarrodi: Nocturne över B, A, C och H
Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 5

Säsongsavslutningen inleds med uvertyren till Trollflöjten beledsagad av en jonglör! Den alltid lika lysande Verity Gunning-Olsson spelar Albert Schnelzers Magical Allusions, ett verk som öppnar
dörrar mot en alternativ verklighet. Sjostakovitjs första cellokonsert, kanske den allra främsta från förra seklet, kräver en cellist av högsta kaliber och en sådan har vi i Torleif Thedéen. Huvudmotivet härrör från första bokstäverna i Sjostakovitjs namn, ett grepp han använde i många av sina verk. På samma sätt bygger Andrea Tarrodis stycke för violin och piano enbart på tonerna B,A,C,H. Med Beethoven lämnade symfonin de fina salongerna och blev en plattform för kamp och förkunnelse. Den femte symfonins kända ödesmotiv får sin förlösning i den triumfatoriska finalen. Orkestern löper formligen amok i vilt glädjerus.

Konserten ingår i serierna Torsdag STOR, MELLAN och KOMBI.

Arr: Västmanlandsmusiken

Längd: ca 2 tim inkl paus

Handikapplats bokas genom Västerås Tourist Center, tel: 021-39 01 00, eller Ticketmasters Call Center, tel: 077-1707070. Rörelsehindrade får ta med sig en ledsagare utan kostnad.

Konserten spelas även:
Fredag 10 maj kl 19.00, Medborghuset, Arboga
Lördag 11 maj (tid meddelas senare), Kulturhuset, Ytterjärna


Västerås konserthus invigdes den 7 september 2002 av kung Carl XVI Gustaf. Sedan dess har konserthuset varit en stor succé. Första verksamhetsåret hade konserthuset cirka 86 000 besökare. Stora salen har 912 platser och den lilla cirka 200 platser. Västerås Konserthus kan bjuda på allt mellan lokal folkmusik till de största artisterna. Konserthusets akustik räknas som europaledande.


Konserthuset i Vasaparken byggdes på kort tid. Den 1 februari 2001 togs beslut om projektering i Västerås kommunstyrelse, 14 maj 2001 påbörjades bygget och 7 september året efter var det dags för invigning. Konserthuset är ritat av Archus Arkitekter med Johnny Pettersson som ansvarig arkitekt. Handläggande arkitekt har varit Erik Bruhn. För akustiken ansvarade Jan-Inge Gustafsson.


Konserthuset inrymmer restaurangen KonserthusTerrassen.

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2019-05-09 19:00


Plats/Lokal:

Adress:

Västerås,


Fler tillfällen:

Ge oss och andra en recension om du va där!


Hitta oss på Facebook