kl: 19:00

Musica Vitae - Stråkar de luxe

PalladiumDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

Ung, finsk, nytänkande och flerfaldigt prisbelönad. Det är stråkkvartetten Meta4 i ett nötskal. Gruppen turnerar flitigt runt om i världen till så prestigefyllda konsertsalar som Wiener Konzerthaus, Elbphilharmonie Hamburg, Wigmore Hall i London och Lincoln Center i New York. För ett par år sedan gjorde kvartetten även en turné till Australien.

Vi är mycket glada att återigen bjuda in denna fantastiska kvartett att musicera tillsammans med Musica Vitae. Som en röd tråd genom programmet går kärleken – parrelationer, deras skörhet och musikens och fantasins fantastiska kraft. Bergs känsloladdade Lyriska svit är ett verk laddat med symbolik. I komponerandet inspirerades den österrikiske tonsättaren av sin korta och intensiva romans med en gift kvinna i bekantskapskretsen, Hanna Fuchs. I Leoš Janác?eks stråkkvartett nr. 2 hör vi hans passionerade (och obesvarade) känslor för en mycket yngre, upptagen kvinna. Över sjuttio år gammal åstadkom Janá?ek ett verk som formligen gnistrar av innerlighet och glöd.

Kvällen avslutas med Gustav Mahlers sista verk – Adagiot ur hans ofullbordade tionde symfoni i arrangemang för stråkorkester. Under arbetet med verket fick han veta att hustrun Alma hade en affär med arkitekten Walter Gropius och Mahler vände sig till Siegmund Freud för att få hjälp. Det är gripande musik som andas tragik och förtvivlan, men som samtidigt bär på en svävande vacker längtansfull skönhet som känns närmast överjordisk. En tonsättning som blickar ut, förbi livets horisonter.

Medverkande
Musica Vitae?
Meta4

Föreläsning av Lena Swalander kl 18.15.

Konserten varar ca 2 timmar inkl paus.

Rullstolsplatser bokas via Biljettcentrum Växjö, tel 0470-416 00.

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2019-05-10 19:00


Plats/Lokal:

Adress:

Växjö, Storgatan


Fler tillfällen:

Ge oss och andra en recension om du va där!


Hitta oss på Facebook