Menu

Musica Vitae - Vive la France!

Växjö

Utvandrarnas Hus
fredag, 27 april 2018 kl:19:00

Följ med på en resa till Paris under 1900-talets första decennier, med virtuost artisteri av Musica Vitaes ledare Malin Broman och harpisten Erik Groenestein-Hendriks. Vi reser till staden som var en magnet för författare, konstnärer och tonsättare, och där Stravinskij 1913 skapar kalabalik med Våroffer. I salongen sitter Ravel, som tio år tidigare fullbordat sin skimrande och lyriska stråkkvartett.

Ett par månader efter Stravinskijs skandal vinner nittonåriga Lili Boulanger som första kvinna tonsättartävlingen Prix de Rome. Hennes liv skulle tragiskt nog ta en ända fem år senare, men innan dess komponerade hon sitt fängslande verk Dun soir triste. Vid samma tid skrev Darius Milhaud sitt stycke Le boeuf sur le toit. Nyss hemkommen från Brasilien hade han landets musik i blodet, och lyckades på ett finurligt vis mixa folk¬musik, tango, samba och andra exotiska rytmer till ett lekfullt verk med en alldeles egen atmosfär.

Henriette Renié bestämde sig redan som femåring: harpan skulle bli hennes instrument. Nästan lika ung var Erik Groenestein-Hendriks när han tog samma beslut. Sedan några år tillbaka är han soloharpist i Göteborgs Symfoniker, och i kvällens konsert hör vi denne virtuos i Reniés Ballade Fantastique och i Debussys glimrande Danser med harpa.

Att kalla Ravels halsbrytande Tzigane för virtuost är nästan ett understatement. Efter komponerandet var tonsättaren osäker: var verket överhuvudtaget möjligt att spela? Missa inte möjligheten att höra Malin Broman när hon här ger sig i kast med Ravels gnistrande pyrotekniska fyrverkerier!

Musik av
Lili Boulanger, Claude Debussy, Darius Milhaud, Maurice Ravel, Henriette Renié

Medverkande
Musica Vitae
Malin Broman – violin, konstnärlig ledare
Erik Groenestein-Hendriks – harpa
Håkan Fritzson – slagverk

Konsertintroduktion kl 18.15

Konserten varar ca 2 tim 30 min inkl 2 pauser.

Rullstolsplatser bokas via Biljettcentrum Växjö, tel 0470-416 00.

Köp biljett till fyra av vårens konserter för endast 600 kr. Boka ditt konsertpaket via Biljettcentrum Växjö, tel 0470-416 00 eller här http://www.ticketmaster.se/musicavitae

Ö Utvandrarnas Hus ligger i Museiparken i Växjö. Byggnaden är ritad av arkitekten Bent Jörgen Jörgensen och öppnades 1968. En utbyggnad skedde 1984. Utvandrarnas Hus inhyser Svenska Emigrantinstitutet och innehåller arkiv med original och kopior av amerikabrev, dagböcker och fotografier. Det finns även ett mikrofilmsarkiv över husförhörs- och andra kyrkoböcker för att ge service för släktforskning. Här finns uppgifter om miljontals svenskättlingar i Amerika.

I utställningshallen står statyn Oskar och Kristina av Axel Olsson. Det finns även en modell av det mobergska utvandrarfartyget Charlotta.

Datum / Tid

fredag, 27 april 2018 kl: 19:00

Plats

Växjö, Utvandrarnas Hus

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

80kr - 180kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad