Menu

Musica Vitae – Poème - text och ton

Växjö

Utvandrarnas Hus
fredag, 18 januari 2019 kl:19:00

Poème – Text och ton

I samarbete med Regionteatern Blekinge & Kronoberg inleder Musica Vitae säsongen med en resa genom nordisk musikhistoria. Vi börjar i romantiken, fortsätter genom 1900-talet och landar slutligen i vår egen tid i en resa där nordisk musik från olika epoker varvas med texter från både dåtid och nutid. Laura Netzel föddes i Finland, växte upp i Stockholm och lyckades trots allt motstånd mot kvinnliga tonsättare göra sig ett namn i Europas musikliv. Valborg Aulin hade en betydande karriär som tonsättare i hemstaden Stockholm och hennes eleganta andra stråkkvartett anses vara ett av hennes främsta verk. Kvällens tredje kvinnliga tonsättare är danskan Nancy Dalberg som blev den första danskan som skrev en symfoni.

I likhet med Laura Netzel har Emil Sjögrens musik idag hamnat i skymundan, men vid förra sekelskiftet ansågs han vara en av de främsta svenska tonsättarna. Hans violinsonat Poème komponerades ursprungligen för violin och piano, och vi får ta del av den smäktande musiken i arrangemang för orkestern av Musica Vitaes violinist Mårten Sundén. Vi reser sedan vidare mot 1930-talet och Dag Wirén, vars flödande och underhållande Serenad för stråkar är ett av de internationellt mest framförda svenska orkesterverken överhuvudtaget.

Avslutningsvis stannar vi till i vår egen tid med musik av Daniel Fjellström, skånetonsättaren som vann orkesterns stora gillande vid Kungliga Musikaliska Akademiens presentationsdag för ny svensk musik 2017. Hans nyskrivna stycke – Mönster – har inspirerats av en dikt av Göran Sonnevi. Fjellström beskriver sitt verk som en ”musikalisk lek med rytmiska strukturer och mönster – hela tiden växlande, men ändå konstanta. Mönster och strukturer som möts, omformas och rör sig vidare ut i oändligheten …”

Musik
Dag Wirén Stråkserenad
Emil Sjögren Poème (arr. Mårten Sundén)
Nancy Dalberg Scherzo för stråkorkester
Daniel Fjällström Mönster, Musica Vitaes beställningsverk – uruppförande
Laura Netzel Svit för violin och stråkorkester
Valborg Aulin Ur Stråkkvartett i F-dur

Medverkande
Musica Vitae
Malin Broman – violin och konstnärlig ledning
Jonas C. Wahlström – skådespelare

Konsertintroduktion från kl 18.15.

Konserten varar ca 2 timmar inkl paus.

Rullstolsplatser bokas via Biljettcentrum Växjö, tel 0470-416 00.

Ö Utvandrarnas Hus ligger i Museiparken i Växjö. Byggnaden är ritad av arkitekten Bent Jörgen Jörgensen och öppnades 1968. En utbyggnad skedde 1984. Utvandrarnas Hus inhyser Svenska Emigrantinstitutet och innehåller arkiv med original och kopior av amerikabrev, dagböcker och fotografier. Det finns även ett mikrofilmsarkiv över husförhörs- och andra kyrkoböcker för att ge service för släktforskning. Här finns uppgifter om miljontals svenskättlingar i Amerika.

I utställningshallen står statyn Oskar och Kristina av Axel Olsson. Det finns även en modell av det mobergska utvandrarfartyget Charlotta.

Datum / Tid

fredag, 18 januari 2019 kl: 19:00

Plats

Växjö, Utvandrarnas Hus

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

80kr - 180kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad