Menu

Musica Vitae – Basens Perspektiv

Växjö

Utvandrarnas Hus
fredag, 17 januari 2020 kl:19:00

Cellisten Robin Michael framträder med flera av världens främsta orkestrar, bland annat med så framstående ensembler som Orchestre Révolutionnaire et Romantique, Orchestra of the Age of Enlightenment och Orchestre Les Siecles i Paris. I denna konsert får vi möta den brittiske musikern när han musicerar tillsammans med Malin Broman och Musica Vitae i ett program som sätter fokus på baslinjens betydelse för musiken. Det blir bland annat musik från barocken av »?den gamle« Bach, men också en konsert av hans kanske mest begåvade son, Carl Philipp Emanuel, som under sin levnad faktiskt var betydligt mer känd än sin fader. Carl Philipp Emanuels cellokonsert är ett färgstarkt och mångsidigt verk som bjuder på såväl känslosam klagosång som översvallande gott humör.

Som avslutning på konserten får vi höra en av Beethovens sena stråkkvartetter, hans kontrastrika och stämningsfulla fjortonde kvartett, som ibland kallas för den förnämsta stråkkvartett som någonsin har skrivits. Beethoven satte sina sista stråkkvartetter högst av alla sina kompositioner och allra högst värderade han sin fjortonde kvartett. Tyvärr fick han förmodligen aldrig tillfälle att höra sitt stycke uppföras före sin bortgång, men många efterlevande tonsättare värdesatte verket mycket högt. Robert Schumann menade att den här musiken hade en musikalisk storhet som var omöjlig att uttrycka i ord och när Schubert första gången hörde verket lär han ha sagt: »Vad finns det nu kvar för oss att skriva?«

Musik:
J.S. Bach – O Jesu Christ meins Lebens Licht
Carl Philipp Emanuel Bach – Cellokonsert A dur Wq.172
Johan Adolf Hasse/Franz X. Richter – Fuga och grave g-moll
PAUS
Ludwig van Beethoven – Stråkkvartett nr 14 ciss-moll op.131

Medverkande:
Musica Vitae
Malin Broman, violin och konstnärlig ledning
Robin Michael, cello

bKonsertintroduktion kl 18.15./b

Konserten varar ca 2 timmar inkl paus.

Rullstolsplatser bokas via Biljettcentrum Växjö, tel 0470-416 00

Ö Utvandrarnas Hus ligger i Museiparken i Växjö. Byggnaden är ritad av arkitekten Bent Jörgen Jörgensen och öppnades 1968. En utbyggnad skedde 1984. Utvandrarnas Hus inhyser Svenska Emigrantinstitutet och innehåller arkiv med original och kopior av amerikabrev, dagböcker och fotografier. Det finns även ett mikrofilmsarkiv över husförhörs- och andra kyrkoböcker för att ge service för släktforskning. Här finns uppgifter om miljontals svenskättlingar i Amerika.

I utställningshallen står statyn Oskar och Kristina av Axel Olsson. Det finns även en modell av det mobergska utvandrarfartyget Charlotta.

Datum / Tid

fredag, 17 januari 2020 kl: 19:00

Plats

Växjö, Utvandrarnas Hus

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

Oklart

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad