kl: 19:00

Skånes Dansteater - Nayrab

Växjö KonserthusDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

Ett möte mellan dans och musik från Mellanöstern.

Nayrab är ett medryckande möte mellan traditionell musik från Mellanöstern och nyskapad koreografi. Titeln betyder slättmark på syriska och är även namnet på den by i Syrien där föreställningens kompositör, Malmömusikern Tarek Alhadj, föddes. Hans musik bär en hel regions poesi och spelas live på scenen.

Nio dansare kastar sig ut i dansstilen FuittFuitt. En dansad motståndsanda, en flödande rörelse som vägrar låta sig hejdas. De låter instinkterna styra och böljar fram till musiken i en lyrisk trans. Nayrab vill inspirera vårt sätt att leva och ger dig en pulserande upplevelse som känns långt ut i salongens stolsrader.

Presscitat 2018
”Det är som att svepas med på en böljande resa, att rida på en våg utan slut. De mjuka rörelserna vandrar genom de nio dansarnas kroppar – från tårna ända ut i fingerspetsarna.
Skånska Dagbladet, Kristina Nilsson

”Kriget i Syrien är lika närvarande som livet i Malmö, liksom den enskilda människans längtan efter samhörighet. Den internationella ensemblen och musikerna visar vad som är möjligt när den ena kulturen berikar den andra. /../ Allt ryms, glädje, sorg, sensualism, sexualitet och död. Det är starkt och medryckande från första stund.”
Kristianstadbladet, Andrea Grapengiesser

”en dynamisk, poetisk föreställning som berör”
Danstidningen, Ingela Brovik

Medverkande:
Koreografi: Laurence Yadi och Nicolas Cantillon
Musik: Tarek Alhadj
Ljusdesign: Maria Ros Palmklint
Kostymdesign: Kathryn Appelquist
Musiker: Tarek Alhadj, oud; Behzad Souratgar, tar och setar; Mostafa Al Kafafi, slagverk
Dansare: Anna Borràs Picó, Patrick Bragdell Eriksson, Matthew Branham, Brittanie Brown, Samuel Denton, Yiorgos Pelagias, Kristian Refslund, Emma Välimäki, Jing Yi Wang

: Se trailer här

: Se bakom kulisserna här

Föreställningen varar ca 60 min, ingen paus.

Rullstolsplatser och platser med hörslinga bokas via Biljettcentrum Växjö, tel 0470-416 00.

Redan i mitten av sextiotalet togs frågan upp om ett eventuellt konserthus i Växjö, men det skulle dröja ända fram till 1983 som idéerna på allvar började realiseras. Kommunstyrelsens arbetsutskott fick i uppgift att utreda möjligheterna till ett konserthus i staden och 1985 presenteras det första förslaget till en byggnad, ritad av professor Sten Samuelsson. Då man inte politiskt kunde enas om detta projekt läggs det ned 1986, men återupptas än en gång året därpå, nu med en ny ekonomisk finansieringsplan. Tillsammans med den lanseras en arkitekttävling som vinns av arkitekterna Henrik Jais-Nielsen, Mats White samt Ib och Henrik Wibroe.


Två konsertsalar och en samlingssal finns representerade i byggnaden. Christina Nilssonsalen, Karl-Birger Blomdahlsalen och Konserthuskällaren, varav Christina Nilssonsalen är den största med ca 800 sittplatser.

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2019-05-03 19:00


Plats/Lokal:

Adress:

Växjö,


Fler tillfällen:

Ge oss och andra en recension om du va där!


Hitta oss på Facebook