Menu

Musica Vitae Och Lisa Larsson - Ett Hjärtas Vandring

Växjö

Växjö Konserthus
torsdag, 24 oktober 2019 kl:19:00

Musik
Britta Byström – A Walk By Heart
Pamela Harrison – Suite for Timothy
Rolf Martinsson – Till skuggan av en verklighet
– paus –
Felix Mendelssohn – Infelice för sopran, soloviolin och stråkorkester
Fanny Mendelssohn – Stråkkvartett

Medverkande
Musica Vitae
Malin Broman – konstnärlig ledare, violin
Lisa Larsson – sopran

Den Växjöfödda sopranen Lisa Larsson har uppträtt på många av världens stora scener som La Scala, Bayerische Staatsoper och Royal Opera House och på festivaler som Salzburger Festspiele, Lucerne Festival och Festival d’Aix-en-Provence. Här får vi uppleva denna världssopran i ett mångfacetterat program med såväl nutida musik som klassiska mästare.

På programmet står bland annat musik av en av Sveriges internationellt mest framgångsrika tonsättare, Rolf Martinsson, som Lisa Larsson haft ett nära samarbete med de senaste åren. Till Skuggan av en verklighet skrevs ursprungligen för sopran och stråkkvartett, men till denna konsert har Martinsson omarbetat verket, speciellt för Musica Vitae och Lisa Larsson. Den andra svenska tonsättaren vid denna konsert är orkesterns långvariga samarbetspartner Britta Byström, vars verk A Walk By Heart här får sitt uruppförande. Vi hör också musik av den engelska 1900-talskompositören Pamela Harrison. Hennes stämningsfulla A Suite for Timothy är ett av hennes mest kända verk och komponerades till hennes sons första födelsedag.

Avslutningsvis tar vi också del av härlig musik av syskonen Mendelssohn. Sitt känslosamma verk Infelice skrev Felix efter att ha upplevt primadonnan Maria Malibran vid en konsert i London. Hans syster Fannys musik förde länge en tillvaro i broderns skugga, men de senaste åren har hennes verk – med rätta – börjat uppmärksammas. Inte minst gäller det stråkkvartetten, ett stycke som Musica Vitaes ledare Malin Broman beskriver som ett ”helt fantastiskt verk”.

Konserten varar ca 2 timmar inkl paus.

Rullstolsplatser och platser med hörslinga bokas via Biljettcentrum Växjö, tel 0470-416 00.

Redan i mitten av sextiotalet togs frågan upp om ett eventuellt konserthus i Växjö, men det skulle dröja ända fram till 1983 som idéerna på allvar började realiseras. Kommunstyrelsens arbetsutskott fick i uppgift att utreda möjligheterna till ett konserthus i staden och 1985 presenteras det första förslaget till en byggnad, ritad av professor Sten Samuelsson. Då man inte politiskt kunde enas om detta projekt läggs det ned 1986, men återupptas än en gång året därpå, nu med en ny ekonomisk finansieringsplan. Tillsammans med den lanseras en arkitekttävling som vinns av arkitekterna Henrik Jais-Nielsen, Mats White samt Ib och Henrik Wibroe.


Två konsertsalar och en samlingssal finns representerade i byggnaden. Christina Nilssonsalen, Karl-Birger Blomdahlsalen och Konserthuskällaren, varav Christina Nilssonsalen är den största med ca 800 sittplatser.

Datum / Tid

torsdag, 24 oktober 2019 kl: 19:00

Plats

Växjö, Växjö Konserthus

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

Oklart

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad