Menu

Musica Vitae Och Noah Hellwig - Rörelse

Växjö

Växjö Konserthus
tisdag, 26 november 2019 kl:19:00

Musik
Britta Byström – A Walk by Heart
Malin Bång – Shinai
Danssvit: Erwin Schulhoff, Benjamin Britten, François Couperin, Astor Piazzolla, Jean-Philippe Rameau, J S Bach, Max Richter, Alexander Balanescu, Steve Reich

Medverkande
Musica Vitae
Malin Broman – konstnärlig ledare, violin
Noah Hellwig – koreografi, dans

Dans och musik har genom historien varit intimt förknippade med varandra och mycket talar för att företeelsen att röra sig till musik kan vara lika gammal som människan själv. I den här konserten tar Musica Vitae fasta på detta och utforskar dansens och rörelsens betydelse för den musikaliska upplevelsen, tillsammans med Malin Broman och dansaren och koreografen Noah Hellwig. Hellwig är bland annat utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm och vid Central School of Ballet i London. Under sin karriär har han arbetat med såväl nutida dans, barockdans som performance art och med institutioner som Ballet Ireland, Nordic Baroque Dancers, Folkoperan och Kungliga Operan.

Under kvällen kommer det att ges exempel på hur såväl äldre musik som nutida musik kan användas för att illustrera dans och rörelse. Vi inleder med nyskriven musik av Britta Byström, som redan i sin titel – A walk by heart – anspelar på aktivitet och fortsätter med musik av Malin Bång, som i sitt verk Shinai inspirerats av intensiteten och koncentrationen i kampsporterna kendo och aikido. Att röra sig till musik var även centralt under barocken och vi hör musik av tv. av den franska franska barockens största tonsättare, Francois Couperin och Jean-Philipe Rameau, samt av den kanske störste barocktonsättaren av dem alla: Johann Sebastian Bach. Vi får också känna på tangons sensuella rytmer tillsammans med den argentinske tangomästaren Astor Piazolla och uppleva minimalistiska tongångar av Polarprisvinnaren Steve Reich.

Konserten varar ca 1 tim 15 min, ingen paus.

Rullstolsplatser och platser med hörslinga bokas via Biljettcentrum Växjö, tel 0470-416 00.

Redan i mitten av sextiotalet togs frågan upp om ett eventuellt konserthus i Växjö, men det skulle dröja ända fram till 1983 som idéerna på allvar började realiseras. Kommunstyrelsens arbetsutskott fick i uppgift att utreda möjligheterna till ett konserthus i staden och 1985 presenteras det första förslaget till en byggnad, ritad av professor Sten Samuelsson. Då man inte politiskt kunde enas om detta projekt läggs det ned 1986, men återupptas än en gång året därpå, nu med en ny ekonomisk finansieringsplan. Tillsammans med den lanseras en arkitekttävling som vinns av arkitekterna Henrik Jais-Nielsen, Mats White samt Ib och Henrik Wibroe.


Två konsertsalar och en samlingssal finns representerade i byggnaden. Christina Nilssonsalen, Karl-Birger Blomdahlsalen och Konserthuskällaren, varav Christina Nilssonsalen är den största med ca 800 sittplatser.

Datum / Tid

tisdag, 26 november 2019 kl: 19:00

Plats

Växjö, Växjö Konserthus

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

Oklart

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad