Menu

Som ett jävla solsken

Växjö

Växjö Teater
onsdag, 8 maj 2019 kl:19:00

Ett hisnande collage av resor, scener och sånger.

“Som ett jävla solsken” är en fri dramatisering av Fatima Bremmers biografi (som tilldelades Augustpriset 2017) om reportern Ester Blenda Nordström - en av 1900-talets mest fascinerande kvinnor. Genombrottet kom när hon provade på att jobba som piga, i ett undersökande journalistarbete, vilket ledde till flera uppmärksammade artiklar, en bok och en långfilm! Hon ändrade det journalistiska språket i grunden och hennes äventyrliga resor i bland annat USA, Sibirien och Argentina blev som följetonger för tidningsläsarna.

Medan begreppet ”Den nya kvinnan” myntades levde Ester Blenda dess innebörd i praktiken. Hon utforskade världen, rökte pipa och körde motorcykel i en tid när kvinnorna gick i långklänning och ännu inte fått rösträtt.

Den förbjudna kärleken mellan Ester Blenda och Carin löper som en röd tråd genom hela berättelsen. Samkönade äktenskap blev lagligt först 2009.

Anna-Lena Hemström gestaltar och berättar om denna motsägelsefulla personlighet i ett collage av hisnande resor, scener och sånger. Det handlar om engagemang, glädje och galenskap. På scen finns också gitarristen Mulle Holmqvist.

Föreställningen varar ca 1 tim, ingen paus.

Rullstolsplatser bokas via Biljettcentrum Växjö, tel 0470-416 00.

Högsäsongen för teater i Växjö var kring Sigfridsmässomarknad i februari. Från 1807 användes en rödmålad lada som teaterlokal. Den låg vid stadens yttersta gräns mot väster – vid nuvarande konditori Askelyckan – och klarade de båda stadsbränderna 1838 och 1843. Ytterligare en teaterlokal omnämns på 1820-talet. Denna låg vid Teatertorget men förstördes vid branden 1843.

Datum / Tid

onsdag, 8 maj 2019 kl: 19:00

Plats

Växjö, Växjö Teater

Karta (Google)

Typ

Teater

Kostnad

130kr - 290kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad