Robert Gustafsson Tomgång-Framgång-Rundgång
Örebro
Örebro Konserthus
lördag, 29 februari 2020
kl:16:00
Som liten ville Robert Gustafsson bli skrothandlare, men ödet ville annorlunda. Hans eget mod och nyfikenhet gjorde att han öppnade dörrar som andra trodde var stängda och på så sätt öppnade sig helt andra möjligheter och han gjorde under resans gång vissa avgörande vägval.
Roberts föreläsning TOMGÅNG, FRAMGÅNG, RUNDGÅNG, som för närvarande går för utsålda hus över hela landet, handlar om att våga öppna dörrar som verkar stängda och framför allt - våga se vad som finns bakom dörren! Att ha styrkan att ta sig igenom,för att se vad som väntar på andra sidan! Denna föreläsning är humoristisk, inspirerande, entusiasmerade och till viss del utmanar den sin publik att fundera på sin egen tillvaro.
Längd: 1 tim 10 min
Rullstolsplats bokas på telefon 0771 70 70 70
Kunden ansvarar själv för att kontrollera att evenemanget ej är inställt eller flyttat.
Vid inställt evenemang återbetalas ej service- och distributionsavgifter.
Örebro konserthus byggdes mellan åren 1930 och 1932 som hemvist både för stadsbibliotek och konsertverksamhet. Det invigdes den 2 april 1932 av prins Eugen. Det är beläget vid Fabriksgatan invid Svartån i centrala Örebro. Fram till 1981, då biblioteket flyttade till en ny byggnad vid Näbbtorgsgatan, var huset hemvist både för konsertverksamhet och stadsbibliotek. Under våren 2013 beslutades om en om- och tillbyggnad av huset. Denna ska ske under åren 2014 och 2015.
Huset är ritat av stadsarkitekten Georg Arn i nordisk klassicistisk stil. Arn lär ha varit inspirerad av Salle Pleyel (fr:Salle Pleyel) i Paris, ritad av Gustave Lyon (fr:Gustave Lyon) , och han har heller inte kunnat undgå att vara inspirerad av Stockholms stadsbibliotek, ritat av Gunnar Asplund några år tidigare. Särskilt gäller detta den stora bibliotekshallen, uppbyggd som en rotunda. Arn var tidigt inne på att skapa en Pantheon-liknande byggnad, men den byggnad som han skapade får sägas vara mer påtagligt influerad av antika mönster än Asplunds, som har mer dragning åt det moderna. Husets kupol domineras av en gyllene fackelbärande genius. Den ursprungliga fasaden på Arns byggnad var utsmyckad med en rad pilastrar, upptill avslutande i valv. Mellan pilastrarna fanns stuckreliefer föreställande tre gestalter med musikinstrument (lyra, horn resp. luta) utförda av Rolf Kjellberg.
Intill konsertsalen ligger Wirénsalen (den gamla bibliotekshallen), som utnyttjas som foajé, servering och mindre konsertsal. Wirénsalens namn syftar på kompositören Dag Wirén, som tillbringade sina gymnasieår i Örebro.