Örebro Konserthus
fredag, 28 februari 2025
kl:19:30
Je m’appelle Agneta
Kliv in i Emma Hambergs fantastiska universum när romansuccen blir teater. En befriande och inspirerande scenföreställning om kvinnokroppen, libido, om att bejaka livet, friheten att få vara sig själv och göra som man vill!
När Emma Hamberg roman "Je m’appelle Agneta" utkom 2021 var succen ett faktum. Berättelsen om en kvinna som slår sig fri från vardagens trista bojor och börjar njuta av livet rymmer både längtan och igenkänning. Boken har älskats av läsare och sålts i över 350 000 exemplar. I höst blir den omåttligt populära "Je m’appelle Agneta" teater!
– Att Sveriges osynligaste kvinna får ta plats på scenen är så vackert. Den här föreställningen är Agnetas, och inget står i vägen för henne. Tillsammans med bästa Anna Blomberg ska här hittas färger, vecklas ut vingar och levas fullt, jädra ut. Jag kan knappt bärga mig ,säger författaren Emma Hamberg.
När den tokhyllade boken nu blir teater står det kvinnliga perspektivet helt i fokus. Huvudrollsinnehavarna Anna Blomberg och Dag Malmberg möts på scen som Agneta och Einar. Manus är skrivet av Marie Persson Hedenius ("En man som heter Ove") och Anna Granath står för regi med en nästintill helt kvinnlig produktion.
"Je m’appelle Agneta" har premiär 26 september på Rival i Stockholm och spelas under hösten även i Göteborg och Malmö.
Varmt välkomna!
Längd: 2 timmar inkl. 20 min. paus.
Rullstolsplats: Boka plats på 0771 70 70 70 (Ticketmaster) eller via Kulturkvarteret i Örebro. Det går också bra att kontakta Örebro Konserthus på 019 766 62 00 (tisdagar + torsdagar 10.00-12.00).
Kunden ansvarar själv för att kontrollera att evenemanget ej är inställt eller flyttat. Vid inställt evenemang återbetalas ej service- och distributionsavgifter.
Örebro konserthus byggdes mellan åren 1930 och 1932 som hemvist både för stadsbibliotek och konsertverksamhet. Det invigdes den 2 april 1932 av prins Eugen. Det är beläget vid Fabriksgatan invid Svartån i centrala Örebro. Fram till 1981, då biblioteket flyttade till en ny byggnad vid Näbbtorgsgatan, var huset hemvist både för konsertverksamhet och stadsbibliotek. Under våren 2013 beslutades om en om- och tillbyggnad av huset. Denna ska ske under åren 2014 och 2015.
Huset är ritat av stadsarkitekten Georg Arn i nordisk klassicistisk stil. Arn lär ha varit inspirerad av Salle Pleyel (fr:Salle Pleyel) i Paris, ritad av Gustave Lyon (fr:Gustave Lyon) , och han har heller inte kunnat undgå att vara inspirerad av Stockholms stadsbibliotek, ritat av Gunnar Asplund några år tidigare. Särskilt gäller detta den stora bibliotekshallen, uppbyggd som en rotunda. Arn var tidigt inne på att skapa en Pantheon-liknande byggnad, men den byggnad som han skapade får sägas vara mer påtagligt influerad av antika mönster än Asplunds, som har mer dragning åt det moderna. Husets kupol domineras av en gyllene fackelbärande genius. Den ursprungliga fasaden på Arns byggnad var utsmyckad med en rad pilastrar, upptill avslutande i valv. Mellan pilastrarna fanns stuckreliefer föreställande tre gestalter med musikinstrument (lyra, horn resp. luta) utförda av Rolf Kjellberg.
Intill konsertsalen ligger Wirénsalen (den gamla bibliotekshallen), som utnyttjas som foajé, servering och mindre konsertsal. Wirénsalens namn syftar på kompositören Dag Wirén, som tillbringade sina gymnasieår i Örebro.