Spelschema och historik för The Leather Nun

The Leather NunThe Leather Nun

The Leather Nun, Just like a dream (Radio Edit) på Spotify

Just like a dream (Radio Edit)

Just like a dream (Radio Edit)

The Leather Nun, All those crazy dreams på Spotify

Whatever

All those crazy dreams

The Leather Nun, Prime Mover på Spotify

Prime Mover

Prime Mover

The Leather Nun (även kända som Lädernunnan), svenskt rockband, bildades 1979 i Göteborg av Jonas Almquist (sång, gitarr) för att spela in en b-sida till en singel för det engelska skivbolaget Industrial Records. Han rekryterade Bengt "Aron" Aronsson (gitarr), Freddie Wadling (bas) och Gert Claesson (trummor). Wadling, Aronsson och Claesson hade redan spelat tillsammans i Straitjacket, ett band som splittrats p.g.a. oenighet.


Bandets repertoar spände från början från industrimusik till punk. De blev snabbt beryktade för sitt burdusa uppförande, i punkens anda. Efter hand övergick musiken till tung malande gitarrbaserad rock. Wadling lämnade bandet 1982. De tre andra förblev den fasta besättningen, tillsammans med olika basister. Från denna tid finns inte mycket musik utgiven, men liveskivan Alive från 1985 är en bra representant.


År 1986 ändrades inriktningen till en mer lättsam stil, med den färgglada mini-LP:n Lust Games, och inspelning av ABBA:s Gimme Gimme Gimme. Bandet utökades med en andra gitarr, klaviatur och damkör. Därmed blev också skivutgivningen mer regelbunden, med album som "Steel Construction", "International Heroes", "Nun Permanent" och "Force of Habit", tills bandet lades i träda, enligt uppgift på grund av skivbolagets konkurs och påföljande ekonomiska problem.


Bandet hade internationella framgångar och turnerade flitigt i Europa på 80-talet och gjorde även en två månader lång lanseringsturné i USA 1988, för att lansera "Force of Habit".


Jonas Almquist är en hängiven AIK-supporter: Han medverkade på skivan "Åh vi é AIK" med låten "I mitt Huvudsta-kvarter", som handlar om hans uppväxt i Huvudsta, en stadsdel i Solna kommun.


2009 återförenade Almquist Lädernunnan igen med i övrigt nya medlemmar och gjorde ett antal klubbspelningar och festivalspelningar. På förmiddagen 12 september meddelade Almquist att han lagt ner bandet. Den på kvällen 12 september inbokade spelningen på Sticky Fingers i Göteborg genomfördes dock ändå med Bengt "Aron" Aronsson som sångare, assisterad av Ebbot Lundberg från The Soundtrack Of Our Lives och Kent Norberg från Sator. Gästade gjorde även de tidigare medlemmarna Gert Claesson och Nils Wohlrabe.Datum
Event
Stad
Plats

The Leather Nun
Malmö
Kulturbolaget
The Leather Nun
Stockholm
Södra Teaterns Stora Scen
14/11 The Leather Nun/medis
Stockholm
Debaser Medis
The Leather Nun
Göteborg
Stora Teatern
The Leather Nun
Stockholm
Södra Teaterns Stora Scen