Många evenemang som listas här har med tanke på rådande läge ställts in!
Kontrollera alltid med arrangör om hur det ser ut med ditt evenemang!

kl: 19:00

Bror Hjorths 1930-tal

Bror Hjorths HusDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

Mattias Enström, intendent på Bror Hjorths Hus, berättar om Bror Hjorths konst och liv under 1930-talet.


År 1930 flyttar Bror Hjorth tillbaka till Sverige, efter nästan tio års vistelse i Paris. Världen håller på att förändras. Det glada tjugotalet är slut och följs av ekonomisk kris och växande nationalism. I Sverige tar snart folkhemsbygget sin början. Stockholmsutställningen 1930 lanserar den moderna konsten och funktionalismens arkitektur för en bredare publik.


Tillsammans med sin hustru Tove och nyfödde sonen Ole inrättar Bror Hjorth sitt liv utanför Uppsala och i Stockholm. Han startar en konstskola tillsammans med Nils Möllerberg och galleri Färg och Form tillsammans med flera av sina generationskamrater. På galleriet får han sitt stora publikgenombrott 1935. Det blir skandal och debatt om konstnärlig yttrandefrihet.
1930-talet är det årtionde då Bror Hjorth etablerar sig som en av de främsta skulptörerna på den nationella konstscenen. Ett årtionde av med- och motgångar.


Föredraget hålls på Bror Hjorths födelsedag.

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2020-04-22 19:00


Plats/Lokal:

Adress:Fler tillfällen: