Menu

Nyårskonsert

Uppsala

Dansens Hus
lördag, 1 januari 2022 kl:08:00

Alla över 18 år måste, enligt Folkhälsomyndighetens restriktioner från 1 december för evenemang med över 100 deltagare, visa upp giltigt vaccinationsbevis och legitimation i entren. Ha biljett, bevis och legitimation redo redan i kön, så blir inpasseringen smidigare. Vi räknar med, och är ytterst tacksamma för, att alla besökare med förkylningssymtom stannar hemma, enligt gällande rekommendationer.
Vi har tyvärr inte möjlighet att återlösa köpta biljetter

Arrangör: Uppsala Akademiska Kammarkör
Kontakt: biljett@uak.se

Nyårskonsert för Freden med UAK och Drottningholms Barockensemble

Efter ett års uppehåll är Uppsala Akademiska Kammakör äntligen tillbaka med sin Nyårskonsert med Drottningholms Barockensemble och förhoppningen om 2022 som ett Fredens år. Det blir Händel, Haydn och en världspremiär av ett nykomponerat verk av Fredrik Högberg.

Medverkande:
• Susanne Ryden, Preses Kgl. Musikaliska Akademien
• Stina Ekblad, recitation
• Karin Dahlberg, sopran
• Lars Arvidson, bas
• Uppsala Akademiska Kammarkör
• Drottningholms Barockensemble
• Dirigent: Stefan Parkman
Händel skrev ett Te Deum och Jubilate för att högtidlighålla undertecknandet av fredsavtalet i Utrecht 1713 efter det spanska tronföljdskriget, som drog in nästan hela Europa i ett 15 år långt krig.

Drygt 75 år senare hotades på nytt de europeiska och nordafrikanska kontinenterna av krig genom Napoleons härjningar. Splittring, ödeläggelse, svält och politiskt kaos följde. Haydn skrev sin Missa in Angustiis (Mässa i nöd/prövning), mitt under pågående krig med förminskad besättning då blåsarna befann sig i fält.

Om Händels stycken manifesterar glädjen över freden illustrerar Haydns mässa faran och krigsångesten. Trots det klingar hoppet om fred även genom Haydns mässa. Även den betraktas därför idag som en fredsappell.

Det blir dessutom ett uruppförande av ”Jubilee Themes”, som komponerats av Fredrik Högberg, på beställning av Kungliga Musikaliska Akademien för att högtidlighålla dess 250-årsjubileum 2021.

UAK vill på Nyårsdagen låta Händels, Haydns samt Högbergs musik ljuda som ett hoppets tecken i en prövad tid.
Sökord: UAK, Uppsala Akademiska Kammarkör, Stefan Parkman, Nyårskonsert, Uppsala Universitets Aula, Karin Dahlberg, Stina Ekblad, Drottningholms Barockensemble, DBE,

bTider:/b
Insläpp: 15:30
Start: 16:00
Spellängd: 2 timmar och 15 minuter inklusive paus

bRullstol/b
Rullstol- och Ledsagarbiljett bokas via Tillgänglighetslinjen på: 0776-707777.
Ledsagaren medföljer gratis på rullstollsbiljetten.

Datum / Tid

lördag, 1 januari 2022 kl: 08:00

Plats

Uppsala, Dansens Hus

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

Oklart

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad