Menu

DUM presenterar: Hold Your Head Up

Uppsala

Uppsala Domkyrka
fredag, 15 mars 2024 kl:19:00

Det har blivit dags för kören DUMs årliga konsert i Uppsala domkyrka, vilket betyder att Uppsalaborna bjuds på en mäktig musikalisk upplevelse med kraftfull och dramatisk scenisk inramning i Nordens största katedral. I Hold Your Head Up bjuder kören DUM på svängig och mäktig musik av samtida artister i två konserter 15 och 16 mars kl 19.00 och höjer samtidigt sina röster för varje människas värdighet. DUM ber även lyssnaren höja sin egen stolta blick och sin röst för andra. Med musik av Beyoncé och Bon Jovi, First Aid Kit och Fleetwood Mac, Håkan Hellström och Kent m fl utlovas soul och spotlights, pop och pukor, rockriff och solister i en konsert som inte lämnar någon oberörd.

Kören och ett kompband med full rocksättning dirigeras av Helena Andersson Bromander som sedan hösten 2021 är DUMs konstnärliga ledare.
För barn gäller tom 13 år. Studerande är alla som studerar, oavsett ålder.

Uppsala domkyrka är en katedral i gotisk stil (exteriört huvudsakligen en nygotisk tegelefterbildning av fransk höggotik runt en medeltida stomme). Den är domkyrka i ärkestiftet, församlingskyrka för Uppsala domkyrkoförsamling och rikshelgedom för Svenska kyrkan. Den invigdes slutgiltigt 1435 och hade Sankt Erik, Sankt Lars och Sankt Olof som skyddspatroner.


Efter en brand i den tidigare domkyrkan (i Gamla Uppsala) gav påven år 1258 tillstånd att flytta biskopssätet ifrån Gamla Uppsala till nuvarande Uppsala (Östra Aros). Flyttningen skedde 1273, och till en början torde Sankt Erik kapell använts för gudstjänsterna. Äldre uppgifter om att Trefaldighetskyrkans föregångare skulle ha legat på nuvarande domkyrkans plats är sannolikt felaktiga.


Domkyrkan har för närvarande sex aktiva körer: Uppsala domkyrkokör, Collegium Cantorum, Schola Cantorum, Uppsala Domkyrkas Flickkör och Uppsala Domkyrkas Gosskör samt sedan 2008 Uppsala katedralsångare.


Den ängel som pryder kyrkans tak, och som därifrån blickar ut över staden Uppsala, är gjuten i massiv koppar. Dess exakta proportioner finns inte i några originalritningar, men mätningar i modern tid visar att den är c:a 2 m lång (exklusive podium).

Datum / Tid

fredag, 15 mars 2024 kl: 19:00

Plats

Uppsala, Uppsala Domkyrka

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

80kr - 250kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad