Menu

Michel-Richard de Lalande: Te Deum Laudamus

Uppsala

Uppsala Domkyrka
söndag, 14 april 2024 kl:18:00

1600-talets Versailles får nytt liv med stjärnspäckat sällskap i ovanlig konsert under domkyrkans höga valv. Missa inte det unika tillfället när Uppsala Domkyrkokör sjunger Michel-Richard de Lalandes Te Deum Laudamus med orkester och solister i en konsert som också blir Milke Falcks sista stora uppförande i Uppsala domkyrka.

Tillsammans med internationellt välkända solister som Helena Ek, Leif Aruhn-Solén och Jorge Navarro-Colorado samt orkestern Rebaroque på tidstrogna instrument framför Uppsala Domkyrkokör barockmästaren de Lalandes musik.

Michel-Richard de Lalande (1657-1726) är ett sällsynt exempel på en kompositör som endast kände till framgång och berömmelse. Han var favorit hos två franska kungar och verkade vid hovet i Versailles i över fyrtio år. Ludvig XIV, kung Sol, utnämnde honom till hovkapellmästare. Musiken som vi får njuta av på den här konserten framfördes i Versailles slottskyrka. Den kombinerar en underbar blandning av meditativ stillhet med tåklappande rytm och melodisk uppfinningsrikedom. 


Konserten har fått namnet Te Deum Laudamus efter en av de tre stycken som ingår i verket och blir det sista stora verk Milke Falck sätter upp med Uppsala Domkyrkokör, efter 30 år som dess ledare och 34 år som organist i Uppsala domkyrka.


Medverkande
Uppsala Domkyrkokör
Rebaroque
Helena Ek, sopran   
Anna Jobrant, sopran
Leif Aruhn-Solén, haute-contre
Jorge Navarro-Colorado, tenor   
Lars Arvidson, bas
Milke Falck, dirigent

Uppsala domkyrka är en katedral i gotisk stil (exteriört huvudsakligen en nygotisk tegelefterbildning av fransk höggotik runt en medeltida stomme). Den är domkyrka i ärkestiftet, församlingskyrka för Uppsala domkyrkoförsamling och rikshelgedom för Svenska kyrkan. Den invigdes slutgiltigt 1435 och hade Sankt Erik, Sankt Lars och Sankt Olof som skyddspatroner.


Efter en brand i den tidigare domkyrkan (i Gamla Uppsala) gav påven år 1258 tillstånd att flytta biskopssätet ifrån Gamla Uppsala till nuvarande Uppsala (Östra Aros). Flyttningen skedde 1273, och till en början torde Sankt Erik kapell använts för gudstjänsterna. Äldre uppgifter om att Trefaldighetskyrkans föregångare skulle ha legat på nuvarande domkyrkans plats är sannolikt felaktiga.


Domkyrkan har för närvarande sex aktiva körer: Uppsala domkyrkokör, Collegium Cantorum, Schola Cantorum, Uppsala Domkyrkas Flickkör och Uppsala Domkyrkas Gosskör samt sedan 2008 Uppsala katedralsångare.


Den ängel som pryder kyrkans tak, och som därifrån blickar ut över staden Uppsala, är gjuten i massiv koppar. Dess exakta proportioner finns inte i några originalritningar, men mätningar i modern tid visar att den är c:a 2 m lång (exklusive podium).

Datum / Tid

söndag, 14 april 2024 kl: 18:00

Plats

Uppsala, Uppsala Domkyrka

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

90kr - 330kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad