Menu

Haris Alexiou

Uppsala

Uppsala Konsert & Kongress
lördag, 25 april 2015 kl:19:30

Haris Alexiou
Den grekiska sångerskan Haris Alexiou är en superstjärna. Av många ansedd som den mest betydande kvinnliga artisten i Grekland någonsin. Hon har gett ut över trettio album sedan hon klev fram i rampljuset på sjuttiotalet och hyllas av miljoner fans över hela världen. Det är bara att förundras och glädjas över att vi nu får möjlighet att uppleva henne i Uppsala Konsert & Kongress.
Haris Alexious konserter är alltid en stor händelse. När hon kliver fram på scenen nedanför Akropolis i Aten dras hela stadens blickar dit, liksom var i världen hon än framträder.
Genom hennes sång får den grekiska själen liv. Grunden i hennes musik finns i den traditionella rebetikan och laikan, men på sin repertoar har hon även ballader och moderna sånger. Och det är svårt att värja sig mot den grekiska musikens emotionella kraft. Inför hennes konsert i Uppsala Konsert & Kongress bad vi henne förklara varför.
– Varje språk har sin musik. Och det grekiska språket är väldigt direkt och har en återklang av historia och minnen. Dessutom är den grekiska själen fylld av starka känslor och musiken är ett emotionellt starkt medium, därför kan lyssnaren beröras omedelbart, utan att känslorna filtreras. När greker har något att glädjas över, då firar de. När de sörjer, då gråter de. När de drömmer, då söker de djupt i minnen från antiken. Sången är en del av allt detta.
Sitt första stora steg i karriären tog Haris Alexiou 1972 när hon samarbetade med George Dalaras – som vi två gånger kunnat uppleva här i UKK! – på albumet Mikra Asia som blev en stor framgång. Hennes debutalbum i eget namn Laika Tragoudia släpptes tre år senare och låten Dimitroula från det albumet var en toppsäljande singel under hela 1970-talet.
Efter den grekiska militärregimens kollaps framträdde Haris Alexiou vid en rad konserter med Mikis Theodorakis som suttit fängslad under juntatiden. Tillsammans med honom gav hon även ut ett album med folksånger. Men för Haris Alexiou har utvecklingen, blicken framåt, alltid varit viktig. Vi frågade på vilket sätt hon söker sig mot nya uttryck i sin musik.
– Jag lär mig från unga musiker och låter mig inspireras av dem. Utan fördomar tar de till sig nya uttryck och sound, sedan kan jag tillföra den kunskap och erfarenhet jag har och då uppstår något annat, något nytt. Det är väldigt uppfriskande att bilda nya grupper och konstellationer och utbyta kunskap och impulser mellan musikens generationer, säger Haris Alexiou.
Vid konserten i Uppsala Konsert & Kongress kommer vi att få höra flera av de mest kända sångerna från hennes fenomenala karriär.
– Jag ser verkligen jättemycket fram emot att få komma till Uppsala och dela med mig av den här musiken som är en del av min grekiska själ. The Nouveau Sextet som ackompanjerar består av framstående solister som älskar traditionell grekisk musik men också jazz. Arrangemangen har på så vis tillfört mina sånger nya influenser. De låter nya, som om de var skrivna idag, säger Haris Alexiou.

Konsertlängd:

www.ukk.se

Arrangör: Greece on tour i samarbete med Uppsala Konsert & Kongress.

Ett landmärke i Uppsala
Åtta våningsplan, 37 meter högt och 14600 kvadratmeter stort. Här finns mötesrum, konsertsalar, bankettsal med restaurang/café, konferensvåning med lounge, utställningsytor, foajéer med barer, artistutrymmen, restaurangkök, biljettkassa och konferensreception.

På utsidan präglas Uppsala Konsert & Kongress av den uttrycksfulla arkitekturen med fasaden som växlar färg och ton allt efter dygn, årstid och väderlek. Från Stora foajén på våning 6 har gästerna en storslagen utsikt över Uppsala med omnejd.

Datum / Tid

lördag, 25 april 2015 kl: 19:30

Plats

Uppsala, Uppsala Konsert & Kongress

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

590kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad