Menu

Bettye LaVette

Uppsala

Uppsala Konsert & Kongress
fredag, 20 mars 2015 kl:19:30

Hon har kallats världens främsta okända soulsångerska. Samtidigt har alla med koll på soulmusiken länge följt Bettye LaVettes brokiga karriär. Vid snart sjuttio års ålder turnerar hon nu med material från nya albumet ”Worthy” – med en röst som är starkare än någonsin.

Har man fått specialskrivet låtmaterial av Stevie Wonder, uppträtt med Barbara Streisand och Beyoncé, turnerat med en ung Otis Redding och sjungit för president Barack Obama då han just hade svurit presidenteden för första gången – ja, då är man trots allt ganska stor. Så även om Bettye LaVette själv säger att hon inte är någon megakändis och även om hon ofta beskrivits som världens främsta okända soulsångerska och inte riktigt blivit lika känd som de andra artister som slog igenom samtidigt som henne på sextiotalet, så är hon faktiskt en stjärna.

– Att sjunga för presidenten är nog kanske det största som hänt i min karriär. En annan stor sak var när jag lärde mig steppa för att ingå i ensemblen för Broadway-musikalen Bubbling Brown Sugar, säger Bettye LaVette.

Hon stannade i tre år i ensemblen till Bubbling Brown Sugar, från 1979 till 1982.
Bubbling Brown Sugar utspelas under de år som brukar kallas Harlemrenässansen (1920–1940).

Bettye växte upp i Detroit i ett hem som ofta besöktes av musiker eftersom hennes pappa sålde majswhisky till r&b-artisterna! Som ung bestämde hon sig tidigt för att bli sångerska. Sexton år gammal gav hon ut debutsingeln ”My Man – He’s a Lovin’ Man” och efter det lämnade hon hemmet i Detroit för att åka på turné tillsammans med Ben E. King och en annan debutant: Otis Redding.

Efter en karriär som hela tiden varit ”lovande” men inte riktigt nått full kapacitet fick hon sitt definitiva genombrott med albumet ”A Woman Like Me” år 2003. Efter denna storstilade comeback har Bettye LaVette hyllats för många av sina skivor. Album där hon verkligen visade att hon har en unik förmåga att göra coverlåtar till sina helt egna.



Januari 2015 släpper hon albumet ”Worthy”, där hon bland annat gör en tolkning av Bob Dylans ”Unbelievable” och Beatleslåten ”Wait”. Samma månad inleder hon i New York den turné som bland annat tar henne till Chicago, Los Angeles, London, Amsterdam och Uppsala Konsert & Kongress.

– Det ska bli kul att spela igen. Särskilt på platser där jag aldrig varit tidigare. Jag är mycket sugen på att presentera min repertoar där, både nya skivan och äldre material.

Medverkande
Bettye LaVette - vocals
Alan Hill - Music Director, keyboards, guitar, vocals
Brett Lucas - guitar, vocals
James Simonson - bass, vocals
Daryll Pierce - drums, vocals

Konsertlängd:

www.ukk.se

Arrangör: Uppsala Konsert & Kongress med stöd av Musikens Hus vänner

Ett landmärke i Uppsala
Åtta våningsplan, 37 meter högt och 14600 kvadratmeter stort. Här finns mötesrum, konsertsalar, bankettsal med restaurang/café, konferensvåning med lounge, utställningsytor, foajéer med barer, artistutrymmen, restaurangkök, biljettkassa och konferensreception.

På utsidan präglas Uppsala Konsert & Kongress av den uttrycksfulla arkitekturen med fasaden som växlar färg och ton allt efter dygn, årstid och väderlek. Från Stora foajén på våning 6 har gästerna en storslagen utsikt över Uppsala med omnejd.

Datum / Tid

fredag, 20 mars 2015 kl: 19:30

Plats

Uppsala, Uppsala Konsert & Kongress

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

290kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad