Menu

Carmina Burana

Uppsala

Uppsala Konsert & Kongress
söndag, 15 november 2015 kl:16:00

CARMINA BURANA
är ett känsloladdat stycke musik som handlar om kärlek och vår, men också om dryckenskap och ångest, allt inramat av ett bittert åberopande av det obönhörliga ödet som ingen människa kan undkomma.

Carl Orff fick sitt stora genombrott som kompositör 1937 i Frankfurt med uruppförandet av Carmina Burana. Det är ett kör- och orkesterverk baserat på 24 dikter ur en samling handskrifter med över 240 dikter och sånger från 1200-talet som hittades i klostret i Benediktbeuern i Bayern och fick sitt namn därefter.
Carmina Burana (”sånger från Bayern”) är skriven nästan uteslutande på latin, men vissa texter är på medeltidstysk dialekt och några bär spår av fornfranska. Dessa dikter
har inspirerat fler tonsättare än Carl Orff, bland andra den japanske kompositören Nobuo Uematsu som använt texter från Carmina Burana i musiken till datorspelet Final Fantasy VII. Texterna bejakar den sinnliga njutningen och lovsjunger naturen, vinet och kärleken.
Det ursprungliga partituret är skrivet för stor symfoniorkester, piano, celesta och utökad slagverkssektion, tre solister, stor och liten kör samt barnkör. Det finns också sättningar för två pianon eller för blåsorkester. Musiken bygger på enkla melodier, hämtade från både gregoriansk musik, bayersk folkmusik, italiensk opera samt lutherska koraler. Det är okomplicerade korta melodier som upprepas starkt rytmiserade och ofta med ostinatoackompanjemang. Orkestreringen är färgrik med ganska enkel harmonisering.
Francesco Acquista är en stor körentusiast som har lämnat sin karriär i Italien för att bli en del av körlivet i Sverige. Han har studerat komposition och kördirigering vid konservatoriet Santa Cecilia i Rom och orgel, gregoriansk sång och kördirigering vid Påvliga institutet för Kyrkomusik i Rom. I Sverige har han studerat till kantor vid Ersta Sköndal Högskola och påbörjar i höst en treårig utbildning i orkesterdirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Han har arbetat som organist i Rom och har där dirigerat flera körer och vokalensembler. Acquista är ledare för Birkakören Stockholm, Knivsta Kammarkör och Uppsala kammarkör och är organist i St Ansgars kyrka i Södertälje.
Samarbetet med St Tomas symfoniorkester påbörjades för två år sedan då Acquista satte upp “La Passione” av Domenico Bartolucci. Detta var ett skandinaviskt uruppförande av oratoriet. Bartoluccci, som avled vid hög ålder förra året, har varit en viktig förebild och mentor för Acquista i hans musikaliska utveckling.
Nu ger sig Francesco Acquista i kast med Carmina Burana. Denna ursprungliga sättning för symfoniorkester är den mest utmanande och storartade versionen av verket.
Dirigent: Francesco Acquista
Solister
Michael Axelsson, tenor. Calle Lindén, baryton. Lovisa Sandenskog, sopran.
Barnkör
Uppsala Domkyrkas flickkör
Arrangörer och medverkande
Uppsala Kammarkör, Knivsta kammarkör, Birkakören, S:t Tomas symfoniorkester



Konsertlängd: ca 1 timme, ingen paus.

www.ukk.se

Arrangör: Uppsala Kammarkör, Knivsta kammarkör, Birkakören, S:t Tomas symfoniorkester

Ett landmärke i Uppsala
Åtta våningsplan, 37 meter högt och 14600 kvadratmeter stort. Här finns mötesrum, konsertsalar, bankettsal med restaurang/café, konferensvåning med lounge, utställningsytor, foajéer med barer, artistutrymmen, restaurangkök, biljettkassa och konferensreception.

På utsidan präglas Uppsala Konsert & Kongress av den uttrycksfulla arkitekturen med fasaden som växlar färg och ton allt efter dygn, årstid och väderlek. Från Stora foajén på våning 6 har gästerna en storslagen utsikt över Uppsala med omnejd.

Datum / Tid

söndag, 15 november 2015 kl: 16:00

Plats

Uppsala, Uppsala Konsert & Kongress

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

250kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad