Menu

Forna dagar – Teaterföreställning

Uppsala

Uppsala Konstmuseum
torsdag, 8 september 2022 kl:19:00

Kompani Ad hoc presenterar:
Forna dagar
av Joakim Sten
En midsommarnatt kring 1690 knackar två män på en dörr i Uppsala, den ene är poet och student vid universitetet, den andre kapten vid regementet. Båda är berusade och på jakt efter mer brännvin. Studenten vet vart det finns mer och har dragit med sig soldaten, nu står de både utanför en dörr och knackar.
De två männen tas emot av en åldrad professor, studentens läromästare. Professorn är särskilt fokuserad på Sveriges fornhistoria och har genom sin forskning blivit fast övertygad om att Uppsala, faktiskt, är världsfolkens vagga. Och svensken det renaste folkslaget i världen. Det är allt han pratar om.
För att ge den svenska nationen ny kraft vill professorn genomföra ett “vetenskapligt” experiment och soldaten börjar ana att det inte är någon slump att studenten har tagit med honom just hit.

Vilka är det svenska folket? Vad är den svenska själen? För att svara på det har många konstnärer och vetenskapsmän ägnat sina liv åt att blicka bakåt. Berättelser om det egna folket har berättats, sjungits och nedtecknats genom århundradena. En bra berättelse lever längre säger man ju. Och berättelsen om det svenskar som ett stolt urfolk, till och med ett renare folk, det verkar vara en bra berättelse.
Forna dagar är en nyskriven teaterföreställning i historisk skepnad, som tar avstamp i vår samtid och de ideal som lever idag. Föreställningen spelas i Vasaborgen Uppsala slott.

Av: Joakim Sten
Regi: Dennis Sandin
I rollerna: Ole Forsberg, Christoffer Rigeblad, Joel Schmidt
Producent: Sandra Jogenby
Plats: Vasaborgen, Uppsala slott
Obs!

Klä dig varmt när du besöker Vasaborgen! Det blir kallt på kvällarna.
Mycket begränsad tillgång till toalett. Besök gärna toalett innan du kommer till slottsområdet.


Produceras av Kompani Ad hoc. I samarbete med Uppsala konstmuseum och Uppsala stadsteater. Med stöd av Kulturrådet, Uppsala kommun, Region Uppsala & Dramatikerrådet vid Sveriges författarfond.
www.kompaniadhoc.com

Datum / Tid

torsdag, 8 september 2022 kl: 19:00

Plats

Uppsala, Uppsala Konstmuseum

Karta (Google)

Typ

Teater

Kostnad

170kr - 360

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad